Newsroom

Newsroom

Δανία: 23χρονη κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή… πήγε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές

Μια 23χρονη από τη Δανία, είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έξι μηνών, επειδή παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε το θάρρος να ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να συνεισφέρει εθελοντικά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κι' αυτό γιατί παραβίασε μια ταξιδιωτική απαγόρευση που της είχαν επιβάλει οι αρχές της χώρας της.

5850527f1dc5243e3e8b4d1d

Σύμφωνα με την βρετανική Independent, η υπόθεση της Joanna Palani, η οποία τέθηκε πρόσφατα υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης της στην Κοπεγχάγη, έχει διχάσει την κοινή γνώμη της Δανίας, με κάποιους πολίτες να απαιτούν να απαλλαχτεί από τις κατηγορίες και άλλους να ζητούν να υποστεί τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.


Η 23χρονη επιμένει ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας της και ότι ο σκοπός του αρχικού ταξιδιού της (που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση) ήταν να πολεμήσει στο πλευρό κουρδικών ομάδων οι οποίες συνεργάζονται με τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, στον οποίο ανήκει και η Δανία. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι παραβίασε τη νομοθεσία ή οποία επιτρέπει στις δανικές αρχές να κατάσχουν τα διαβατήρια και να απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα, σε πολίτες που έχουν συμμετάσχει ή προτίθενται να συμμετάσχουν σε ξένες διαμάχες.


Ο δικηγόρος της κοπέλας δήλωσε σε μια τοπική εφημερίδα ότι η πελάτισσά του ομολόγησε την παραβίαση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που της επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν επέστρεψε από το πρώτο της ταξίδι στη Συρία και το Ιράκ, ως εθελόντρια στη μάχη κατά του ISIS. Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε στην Ντόχα στις 6 του Ιουνίου του 2016.


Η Palani πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για την παραβίαση της απαγόρευσης στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ αν βρεθεί ένοχη κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 6 μηνών.

Η νεαρή κοπέλα, της οποίας ο πατέρας και ο παππούς ήταν μαχητές Πεσμεργκα έχει ιρανοκουρδική καταγωγή και γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων του ΟΗΕ στο Ραμάντι του Ιράκ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου και μετακόμισε στην Κοπεγχάγη με τους δικούς της όταν ήταν ακόμη νήπιο. 



Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…