"d_i_s_P_L_A_C_E_d" – Ένα θεατρικό ταξίδι για την πόλη, την εξουσία, τον εκτοπισμό

Σε ένα φανταστικό προάστιο της Αθήνας, οι οκτώ χαρακτήρες της παράστασης «d_i_s_P_L_A_C_E_d», συνθέτουν ένα μωσαϊκό αφηγήσεων βασισμένων σε σύγχρονες μαρτυρίες, σε μοτίβα του αρχαίου δράματος, ζωντανή μουσική, χορό και οπτικοακουστικό υλικό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (28, 29,30 Σεπτεμβρίου, ελεύθερη είσοδος).

59ce6a5b1dc524e2528b4640

Τι σημαίνει να νοιώθει κανείς εκτοπισμένος; Από ένα σπίτι, μία γειτονιά, έναν τόπο; Με αφετηρία την έννοια του εκτοπισμού και του εξευγενισμού (gentrification), οι ισπανοί σκηνοθέτες Maria Escobar και Juanfra Rodriguez, σε συνεργασία με τον γερμανό visual artist Rouven Rech και σε δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Ροδοσθένους, έχτισαν μία ολοκληρωμένη σκηνική σύνθεση, που θέτει ερωτήματα και καλεί τον θεατή να στοχαστεί σε σχέση με την πόλη, σε σχέση με τις συγκρούσεις που τη διέπουν, σε σχέση με τις γειτονιές που “αναβαθμίζονται” και τους ανθρώπους τους που τις παρατηρούν αμήχανα από το περιθώριο.

«Είναι υπέροχο να συνεργάζεται κανείς με μια τόσο αφοσιωμένη και δημιουργική ομάδα», αναφέρουν οι σκηνοθέτες της παράστασης «d_i_s_P_L_A_C_E_d», ο Juanfra Rodriguez και η Maria Escobar από την Ισπανία. «Είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία παράσταση ζωντανή και επίκαιρη, η οποία βασίζεται σε ένα θέμα που επηρεάζει και μετασχηματίζει τις πόλεις και το αστικό τοπίο γύρω μας. Ο κεντρικός άξονας της παράστασης είναι ο εξευγενισμός (gentrification), δηλαδή η φαινομενική αναβάθμιση των γειτονιών που αφήνει στο περιθώριο τους ανθρώπους που έζησαν και μεγάλωσαν σε αυτές. Με έμπνευση, από την ποιητική ατμόσφαιρα ενός φανταστικού προαστίου της Αθήνας, οι οκτώ χαρακτήρες της παράστασης εκφράζονται με το σώμα, με αποσπάσματα του αρχαίου δράματος, αλλά και με σύγχρονες μαρτυρίες για τον αστικό εκτοπισμό προερχόμενες από διάφορα μέρη του κόσμου. Η σύνθεση της παράστασης βασίστηκε στη δραματουργία του Γιώργου Ροδοσθένους», προσθέτουν οι δύο σκηνοθέτες.

«Πρόκειται για μια παράσταση που τη συνθέτουν ο χορός, η μουσική, οι λέξεις, τα σκηνικά αντικείμενα καθώς και η οπτικοακουστική παραγωγή του Visual Artist από το Βερολίνο, Rouven Rech. Kαταφέραμε να ολοκληρώσουμε και να δημιουργήσουμε μέσα σε οκτώ ημέρες τη σύνθεση αυτής της παράστασης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ολόκληρη την ομάδα Contested Cities και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για όλη την προσπάθεια που κατέβαλαν και που μας βοήθησαν να θέσουμε προβληματισμούς για την κοινωνία μας με εργαλείο τη συγκεκριμένη σκηνική σύνθεση», εξηγούν στο koutipandoras.gr. 



Ο Visual Artist από το Βερολίνο Rouven Rech, μιλάει στο koutipandoras.gr για τη δημιουργία του οπτικοακουστικού υλικού της παράστασης: «Η δημιουργία του οπτικοακουστικού μέρους του d_i_s_P_L_A_C_E_d ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και εμπλούτισε την επαγγελματική μου ζωή. Είμαι συνηθισμένος να δουλεύω στο χώρο του ντοκιμαντέρ, να γυρίζω ταινίες μεγάλου μήκους και βίντεο για εκθέσεις, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ήμουν πήρα μέρος στην παραγωγή ενός πρωτότυπου θεατρικού εγχειρήματος. Μου άρεσε πολύ η συνεργασία με τους σκηνοθέτες Juanfra Rodriguez και Maria Escobar (και τους ηθοποιούς), επειδή μου έδωσαν απεριόριστη καλλιτεχνική ελευθερία. Ταυτόχρονα, η καλλιτεχνική τους οξυδέρκεια, ήταν εξαιρετική έμπνευση για τη δημιουργία των βίντεο. Επίσης η πόλη της Αθήνας και οι θαυμάσιοι κάτοικοί της έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξεύρεση μιας οπτικής αφήγησης, η oποία υπογραμμίζει το μήνυμα της παράστασης». 


Σημείωμα δραματουργού

Η παράσταση d_i_s_P_L_A_C_E_d βασίζεται σε ένα μείγμα από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Προηγήθηκε έρευνα κατά την οποία μελετήσαμε πρωτογενές υλικό: σύγχρονες ιστορίες, τις οποίες κατηγοριοποιήσαμε σε θεματικές ομάδες εκτοπισμού: σε προσωπικό, επαγγελματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αυτές τις ιστορίες τις συνδυάσαμε με μοτίβα και φιγούρες της τραγωδίας. Ο θεατής θα αναγνωρίσει στους σύγχρονους χαρακτήρες της παράστασης, τους τραγικούς ήρωες, όπως την Εκάβη, τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν δραματουργικά στοιχεία από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, τους Πέρσες, τις Ευμενίδες και τις Ικέτιδες του Αισχύλου, αλλά και τον Δύσκολο του Μενάνδρου,.

Το τελικό κείμενο είναι προϊόν σκηνικής γραφής, που δημιουργήθηκε από τους σκηνοθέτες Juanfra Rodriguez και Maria Escobar, και εστιάζει σε καθημερινές στιγμές μεταναστών, αστέγων, ιερόδουλων, και στη σύγκρουση της νέας και της παλιάς γενιάς. Ενοποιητικό τους στοιχείο είναι το ζήτημα του εξευγενισμού στις σύγχρονες πόλεις.

Επί σκηνής οι οκτώ ερμηνευτές (επτά Έλληνες και ένας Ισπανός) ζωντανεύουν το κείμενο με μια έντονη χοροθεατρική διάθεση.

Γιώργος Ροδοσθένους

Συντελεστές Παράστασης 

Συν-δημιουργία και Συν-σκηνοθεσία: María Escobar & Juanfra Rodríguez 

Δραματουργία: Γιώργος Ροδοσθένους 

 Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Αννούση 

 Σκηνογραφία: Juanfra Rogríguez 

Χορογραφία: María Escobar 

Οπτικοακουστική και Μουσική Επιμέλεια: Rouven Rech 

Ερμηνεία: Βασίλης Γιαννέλος, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ángel Perabá, Βασίλειος Σκαρμούτσος, Νικολέτα Χαρατζόγλου, Μαρία Ψαρολόγου 

 Μετάφραση σεναρίου στα ελληνικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 

 Τεχνική Διεύθυνση: Σαράντης Ζαργάνης 

Υπεύθυνη Σκηνής & Τεχνικών Λειτουργιών: Ζήνα Λεύκου 

 Bοηθός Εκτέλεσης Φωτισμών: Δημήτρης Τσολάκης & Εμμανούηλ Τσολάκης 

 Βοηθός Ηχοληψίας: Δημήτρης Ελένης 

Φωτογραφίες τοπίων: Chefer Cúneo y Juanfra Rodríguez 

 Φωτογραφίες προβών: Manolo Pavón

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ευχαριστεί θερμά την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Αθήνας (Ο.Π.Ι.Α.) και το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που παραχώρησαν ευγενικά το υλικό τους.

Πληροφορίες:

CONTESTED_CITIES Athens 2017

Αρχαίο Δράμα και Urbanism, Καλλιτεχνικό και Ερευνητικό Πρόγραμμα

Ημερομηνία: 28 – 30 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Τ.: 210 341 8550

Είσοδος Ελεύθερη – απαραίτητη η κράτηση θέσεων για τις παραστάσεις, Τ.210 3418579

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…