Newsroom

Newsroom

H Google τιμά την «ξυπόλητη ντίβα» Cesaria Evora

78 χρόνια από τη γέννηση της διεθνώς αναγνωρισμένης τραγουδίστριας Σεζάρια Εβόρα, της «ξυπόλητης ντίβας» από το Πράσινο ακρωτήρι, η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle. 

cesaria evora

H Σεζάρια Έβορα (27 Αυγούστου 1941-17 Δεκεμβρίου 2011) (Cesária Évora) ήταν διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια  από το Πράσινο ακρωτήρι (Κάπο Βέρντε ), που μάγεψε ολόκληρο τον κόσμο με την μοναδική φωνή της. Υπήρξε η πιο εμβληματική μορφή της μόρνα, της μουσικής που έχει ως θέμα κυρίως την ελευθερία, την αγάπη, τους σκλάβους και τα όνειρα , τη δύσκολη ζωή , τη λύπη και την μελαγχολία.

Είχε το προσωνύμιο «ξυπόλητη ντίβα» εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά παπούτσια  και στην Ελλάδα ήταν πολύ δημοφιλής είχε πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και είχε συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες (Αρβανιτάκη, Γαλάνη κ.α.). Ξεκίνησε την πορεία της στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήρι, όπου και γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1941.

Έμεινε πολύ νωρίς, σε ηλικία 7 ετών, ορφανή από πατέρα. Και λόγω των οικονομιών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η μητέρα της οδηγήθηκε σε ορφανοτροφείο όπου μέσα από τη χορωδία που υπήρχε εκεί ήρθε στην πρώτη της επαφή με το τραγούδι.

Από τα 16 της ξεκινάει η πιο ουσιαστική σχέση της με το τραγούδι. Ο άνθρωπος που την δίδαξε τα παραδοσιακά μουσικά στιλ των coladeiras και mornas, τα οποία εκπροσώπησε επάξια σε όλη της την καριέρα ήταν έναν ναυτικό από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ονομαζόταν Εντουάρντο. Ενώ και ο θείος της, Μπι Λέτσα, ποιητής, συγγραφέας και συνθέτης mornas, ήταν ο άνθρωπος που την ώθησε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Η Εβόρα γρήγορα γίνετια διάσημη στο νησί (όχι όμως έξω από αυτό αρχικά) αλλά δεν μπορεί αυτό να μετουσιωθεί σε καλυτέρευση της οικονομικής της κατάστασης. Εν τέλει η δυσχερής οικονομική και πολιτική κατάσταση στη νησιωτική της χώρα, σε συνδυασμό με τα προσωπικά και οικονομικά της προβλήματα, την οδήγησαν στην απόφαση να σταματήσει το τραγούδι, ώστε να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Τα επόμενα χρόναι τα οποία η ίδια έχει ονομάσει «σκοτεινά» θα τα περάσει χωρίς τραγούδι και εντός προβλημάτων με τον αλκοολισμό.

Θα πρέπει να εμφανιστεί ένας εξόριστος μουσικός από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο Μπάνα, που θα την προσκαλέσει στην Πορτογαλία ώστε να πραγματοποιήσει συναυλίες εκεί. Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα της επανεκκίνησς της παροσίας της στη μουσική.

Η Σεζάρια θα μεταβεί στο Παρίσι και θα ηχογραφήσει το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus («Η Ξυπόλητη Ντίβα»). Μεγάλη επιτυχία εκείνου του άλμπουμ και το τραγούδι Sodade που θα σηματοδοτήσει και την απογείωση της καριέρας της διεθνώς.  Ο όρος sοdade (ή saudade) έχει περίπλοκη σημασία, που είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Σημαίνει γενικά νοσταλγία, πόθο, λύπη και μετάνοια ή πιο απλά «σε θυμάμαι».  Η επιτυχία της συνεχίστηκε με το άλμπουμ του 1992, Miss Perfumado, το οποίο σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Έτσι, η τραγουδίστρια έγινε διεθνές αστέρι σε ηλικία 47 ετών.

 

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης». Η Έβορα είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή. Έφυγε τελικά από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου 2011 ενώ νοσηλευόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

 

μετάφραση: Άντυ Δημοπούλου

Aναδημοσίευση από toperiodiko.gr

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…