Newsroom

Newsroom

Βρέθηκε ασθενής με ανθεκτικότητα σε όλα τα αντιβιοτικά

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο δεν επιδρά κανένα αντιβιοτικό εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από στρατιωτικούς γιατρούς και δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μιας εποχής χωρίς επαρκή και κατάλληλα αντιβιοτικά.

574812a51dc524f4308b4bcf

Η ασθενής είναι μια 49χρονη γυναίκα που μολύνθηκε με ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο αποδείχθηκε ανθεκτικό ακόμη και στην κολιστίνη, ένα παλαιό ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, όταν όλα τα άλλα αντιβιοτικά έχουν φανεί αναποτελεματικά.

Όπως γράφουν το Reuters και οι New York Times, της υπόθεσης έχουν επιληφθεί το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πώς η ασθενής κόλλησε το εν λόγω ανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ούρα της τον προηγούμενο μήνα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τομ Φρίντε, «αυτό σημαίνει ότι το τέλος του δρόμου για τα αντιβιοτικά δεν απέχει και πολύ. Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή που θα παθαίνουν ουρολοιμώξεις, για τους οποίους δεν θα διαθέτουμε πλέον αντιβιοτικά».

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, είναι περιττά ή ακατάλληλα για την περίπτωση, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Το καλό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης των φρούτων και λαχανικών, παρέχει μια σχετική -αλλά όχι πλήρη- προστασία έναντι των μικροβίων.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…