Βραβεία "Μαζί για το Παιδί": Τιμώντας τους "Αφανείς" Πρωταγωνιστές

Έντονη συγκίνηση, συναισθήματα και στιγμές καθηλωτικές ήταν τα κυρίαρχα στιγμιότυπα από την τελετή των Βραβείων της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

5a6b184b1dc524cd128b4749

Το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στο 2ο όροφο γέμισε από ανθρώπους που με την παρουσία τους τίμησαν τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας.

«Σήμερα γιορτάζουν δύο σπουδαίες ελληνικές λέξεις, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας, προλογίζοντας την έκτη τελετή απονομής βραβείων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και αποτυπώνοντας το ύφος και το ήθος της εκδήλωσης.

Το «έργο ζωής»

Άνθρωποι με αυταπάρνηση του «εγώ» τους και με γνώμονα το «εμείς» τιμήθηκαν με το βραβείο έργο ζωής. Βραβείο που φέτος απονεμήθηκε στις κυρίες Μαρία Τσούτσου και Ροδούλα Σταθάκη.

Η Μαρία Τσούτσου, ιδρύτρια και επί 25 χρόνια Πρόεδρος του Εργαστηρίου για άτομα με νοητική υστέρηση «Παναγία Ελεούσα» του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε: «Το “Έργο ζωής» σημαίνει αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του εαυτού σου για τον ιερό σκοπό και τις ηθικές αξίες που υπηρετείς. Χρειάζεται κινητοποίηση που εμπεριέχει πίστη, αλήθεια, συνέπεια, σεβασμό, ανιδιοτέλεια και πολλή δουλειά».

Η Ροδούλα Σταθάκη, «ψυχή» της Εστίας «Άγιος Νικόλαος» για τη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέφερε ότι το ίδρυμα έκλεισε 25 χρόνια παρουσίας και εξήγησε ότι η προσπάθεια της ίδιας να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες ξεκίνησε μαζί με αξιόλογους συνεργάτες το 1986. Η κα. Σταθάκη έχει επιλέξει χωρίς προσωπικό κίνητρο, να προσφέρει στον τομέα της δια βίου υποστήριξης των Ελληνόπουλων με νοητική στέρηση και τάχθηκε στον σκοπό αυτόν αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια. 

Το «Μάθημα ζωής»

Η ζωή τους είναι άξια θαυμασμού και αυτό γιατί ξεπερνούν τα εμπόδια, διαπρέπουν και γίνονται παραδείγματα προς μίμηση. Το βραβείο «Μάθημα ζωής», απονεμήθηκε στην κα. Λίλα Πατρόκλου και στον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Και οι δύο «τρέχουν» το δικό τους καθημερινό μαραθώνιο σε μια κοινωνία που τους τοποθετεί εμπόδια, αλλά στο DNA τους έχουν το μέταλλο του πρωταθλητή.

Η Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αν και πάσχει από μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια, μάχεται διαρκώς για την καλύτερη πρόσβαση επισκεπτών με αναπηρία στα μουσεία και για την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας. «Τα παιδιά αποδέχονται την αναπηρία ως κάτι το φυσικό. Για εμένα ενδιαφέρον πάντα έχουν τα παιδιά που στέκονται στην αναπηρία μου. Είναι τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στο σπίτι, μπορεί να έχουν ένα αδερφάκι με αναπηρία, μπορεί να έχουν τον γονιό, μπορεί να είναι ένας πατέρας εξαρτημένος από το ποτό, μια μαμά με κατάθλιψη ή μια γιαγιά με πι, εκεί τα παιδιά με ρωτάνε, θέλουν να ξέρουν κάτι παραπάνω», είπε στο μήνυμα της.

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ιδρυτής του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας «i-living» και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, παραλαμβάνοντας το βραβείο, επισήμανε: «Δεν νομίζω να έχω κάνει πολλά, γιατί απλά ζω και έχω αποφασίσει να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ». Ως άνθρωπος που βιώνει την αναπηρία (πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία) υπογράμμισε κατά την βράβευση του: «Είμαι άνθρωπος με αναπηρία γιατί η κοινωνία με έχει κάνει άνθρωπο με αναπηρία. Η φύση προσέφερε σε μένα τη ζωή μου, η κοινωνία δεν μου προσέφερε. Η κοινωνία επέλεξε να διαχωρίσει σε άσπρο και μαύρο, στους ανθρώπους και στους άλλους. Θέλω, όμως, να είμαστε οι άνθρωποι και όχι οι άλλοι».


Χορηγοί, εθελοντές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι τιμήθηκαν από το Μαζί για το Παιδί

Στο πλαίσιο της τελετής τιμήθηκαν χορηγοί, εθελοντές και δημοσιογράφοι που στήριξαν το έργο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μεταξύ των τιμώμενων ήταν και οι καλλιτέχνες Γιώργος Νταλάρας και Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κα.Σία Κοσιώνη. 







Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…