Βόρεια Κορέα: Πώς κατάφερε σε ένα χρόνο να αναστατώσει έναν ολόκληρο πλανήτη

Η Βόρεια Κορέα επιτάχυνε το 2017 την κούρσα της προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μια πυρηνική σύγκρουση.

5a3a63581dc52453198b4567

Η κρίση αναμένεται να εξακολουθήσει να κυριαρχεί το 2018 καθώς δεν φαίνεται εφικτό να πειστεί η Βόρεια Κορέα να αποκηρύξει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν απέτρεψαν την Πιονγκγιάνγκ από την έκτη πυρηνική της δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι στιγμής, η οποία σύμφωνα με το βορειοκορεατικό καθεστώς ήταν μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Επίσης η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε φέτος πολλές δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, διαβεβαιώνοντας ότι είναι σε θέση να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.


Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε εξαπολύοντας απειλές: δεσμεύθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «να καταστρέψει εντελώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ εκτόξευσε και προσβολές προς τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, τον οποίο χαρακτήρισε «μικρό πυραυλάνθρωπο».

«Γιατί ο Κιμ Γιονγκ-Ουν με προσέβαλε χαρακτηρίζοντάς με “γέρο”, την ώρα που δεν θα τον έλεγα ΠΟΤΕ “κοντό και χοντρό”;», διερωτήθηκε ο Τραμπ στο Twitter.

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, η ανταλλαγή προσβολών και οι υπερβολές ενδέχεται να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, ενθαρρύνοντας την Πιονγκγιάνγκ να συνεχίσει την πορεία της προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Τα ευάλωτα κράτη απαντούν συχνά στις εξωτερικές απειλές καταφεύγοντας στη στρατιωτικοποίηση, παρατηρεί ο Βιπίν Νάρανγκ καθηγητής στο MIT.

Η Πιονγκγιάνγκ επισημαίνει ότι προτεραιότητά της είναι η επιβίωσή της. Οι επικριτές της την κατηγορούν ότι θέλει να επανενώσει με τη βία τη χερσόνησο.


Απαντώντας στις βορειοκορεατικές ενέργειες, η Ουάσινγκτον αύξησε τις επιδείξεις της ισχύος, κυρίως με τις πτήσεις βομβαρδιστικών πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Παράλληλα Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στη στρατιωτική λύση, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν λάθος υπολογισμό που ίσως καταλήξει σε ένοπλη σύγκρουση.

Ο Βαν Τζάκσον, ειδικός σε θέματα άμυνας στο πανεπιστήμιο Victoria του Ουέλινγκτον, εκτιμά ότι ο κίνδυνος ενός «ακούσιου πυρηνικού πολέμου» δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας των εξελιγμένων όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα και το επίπεδο της έντασης.

«Η Βόρεια Κορέα ίσως θελήσει να προχωρήσει σε ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, αν πιστέψει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν εναντίον της ή να καρατομήσουν το καθεστώς», δήλωσε ο Τζάκσον.

Στην Ιαπωνία κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν καταφύγια στα σπίτια τους ή τις εργασίες του. Στη Νότια Κορέα πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι σειρήνες ήχησαν στη Χαβάη, όταν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Πολιτεία δοκίμασε το σύστημα προειδοποίησης για πυρηνική επίθεση.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνομιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα, όμως η Πιονγκγιάνγκ τονίζει ότι η απόκτηση πυρηνικού όπλου είναι αδιαπραγμάτευτη και ζητεί να αντιμετωπίζεται από την Ουάσινγκτον ως ίσος προς ίσο, ως δηλαδή ένα πυρηνικό κράτος.


Η Ουάσινγκτον απαντά ότι δεν θα δεχθεί ποτέ μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς τον αφοπλισμό προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία θα έχει στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έκανε την έκπληξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του είναι πλέον έτοιμη να διαπραγματευτεί «χωρίς όρους». Όμως ο Λευκός Οίκος τον διέψευσε τονίζοντας ότι η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.

«θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο να λέει κανείς “δεν δέχομαι” τα βορειοκορεατικά πυρηνικά όπλα», επεσήμανε ο Τζόσουα Πόλακ ερευνητής στο Middleburry Institute of International Studies του Μόντερεϊ. «Το να λέμε ή να μην λέμε κάποιες λέξεις, δεν αλλάζει τίποτε στην πραγματικότητα».

Ωστόσο θα αποτελούσε τεράστια πολιτική αποτυχία για τις ΗΠΑ, αν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια «πυρηνική» Βόρεια Κορέα, χωρίς να έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

Και όσο περισσότερο περιμένει η Ουάσινγκτον, τόσο θα αυξάνεται για τις ΗΠΑ το διπλωματικό κόστος ενός διαλόγου, προειδοποιεί ο Τζόελ Ουίτ του Johns Hopkins University.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ