Βόμβα Σαπέν: Το ΔΝΤ Ζητά δεσμεύσεις και από τη ΝΔ – Διαψεύδει το Ταμείο

Ιδιαίτερη αναστάτωση στους διαπραγματευτικούς κόλπους έχει προκαλέσει η δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ ζητά και από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για πρόσθετα μέτρα και για μετά το 2019. Ανώνυμες πηγές του Ταμείου διαψεύδει τις δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν ενώ ευρωπαϊκές πηγές επιμένουν στα όσα είπε ο Γάλλος υπουργός.

58d146a01dc524f7088b4637

Την ίδια στιγμή που τρεις Έλληνες υπουργοί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης παραμένουν στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία Αθήνας και δανειστών σε υψηλότερο επίπεδο, ο Μισέλ Σαπέν στηλίτευσε τη στάση που κρατά το ΔΝΤ.

Μάλιστα, τόνισε πως το Ταμείο ζητά να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019. Δηλαδή, όπως είπε ο Γάλλος, το Ταμείο φαίνεται πως ζητά και από τη ΝΔ την εφαρμογή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και μετά το 2019 για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

«Το ΔΝΤ ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης» είπε ο Μισέλ Σαπέν χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως περίεργο.

«Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως» , συμπλήρωσε ενώ χαρακτήρισε «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

Οι εμμονές του ΔΝΤ για τα εργασιακά

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε επίσης τη στάση του Ταμείου για το θέμα «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, αυτό των εργασιακών. Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για εμμονές από πλευράς ΔΝΤ για τα εργασιακά όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

«Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», είπε ακόμη.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος.

Τέλος, προειδοποίησε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως το ΔΝΤ, γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για όλους, πρωτίστως για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους εταίρους, οι οποίοι θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα.

Διαψεύδει το ΔΝΤ τις δηλώσεις Σαπέν

Αξιωματούχοι που διατήρησαν την ανωνυμία τους διέψευσαν τις δηλώσει Σαπέν. «Ουδέποτε επιχειρήθηκε να ζητηθούν εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση» είπαν πηγές του ΔΝΤ στο Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ευρωπαϊκές πηγές σχολιάζουν ότι το θέμα εγείρεται όντως από το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο «δεν επιμένει επιτακτικά αυτή την περίοδο».

Σόιμπλε: Οι αποφάσεις που θα πάρουμε ισχύουν και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα

«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών σε συμπατριώτες του δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin. 

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήρθαν λίγες ώρες μετά την ανάλογη τοποθέτηση του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ ζητά και τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα και μετά το 2019 και τη διάψευση από πλευράς ανώνυμων πηγών του Ταμείου. 

Ο Σόιμπλε, μιλώντας στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.    

Τα θέματα που μένουν ανοιχτά

Τσακαλώτος, Αχτσίογλου και Χουλιαράκης συναντούν εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες προκειμένου να έρθει μια καταρχήν συμφωνία και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Κυρίως τα δυο θέματα «αγκάθια» που συζητούνται σε υψηλό επίπεδο είναι το δημοσιονομικό και τα εργασιακά, για τα οποία η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Ειδικότερα, όσον αφορά το δημοσιονομικό, έχει να κάνει με τις συντάξεις, όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν δαπάνες περίπου 1,8 δισ. ευρώ μέσω μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 για τη διασφάλιση των ετήσιων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να πετύχει μια ήπια συμφωνία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να συμφωνηθούν και τα αντίμετρα.

Όπως ήταν γνωστό άλλωστε, στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Στόχος είναι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας στις αρχές Απριλίου.

Εάν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα παραπάνω ζητήματα, τότε είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Στις Βρυξέλλες και ο Γιώργος Σταθάκης 

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου.

Ο κ. Σταθάκης βρίσκεται στο Βερολίνο όπου συμμετείχε στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση και παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα.

Ντάισελμπλουμ: Συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου

Μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερούν Νταισελμπλουμ υποστήριξε πως αναμένει πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου.

Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία για την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, με στόχο τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων.

Ανέφερε επίσης, ότι «θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα» και να εξεταστούν «σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου».

Όπως εξήγησε παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου η οικονομία της χώρας να γίνει εύρωστη και πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι τα εργασιακά αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…