Bloomberg: Η Ελλάδα βίωσε κάτι που έχει να συμβεί από το 2006

Για την βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία ενώ η χώρα προσπαθεί να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο χρόνο.

5a2554f21dc524567c8b4813

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ, παρουσίασε αύξηση 1,3% το γ’ τρίμηνο φέτος σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2017 η αύξηση ανήλθε σε 0,3%. Παράλληλα η Στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω, σε 1,6% από 0,8% την αύξηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο φέτος.


Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται και στη συμφωνία που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο το περασμένο Σάββατο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του κειμένου, το κλείσιμο της συμφωνίας που δίνει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση χρημάτων στην Ελλάδα, θα την βοηθήσει να βγει στις αγορές το επόμενο έτος και να εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

«Για να επιτευχθεί ανάπτυξη 1,6% για το 2017 συνολικά που είναι και ο στόχος, η ελληνική οικονομία θα πρέπει τώρα να αυξηθεί κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο οικονομολόγος του Bloomberg, Maxime Sbaihi.

«Αυτός όμως ο στόχος είναι πολύ υψηλός: το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί κατά το ήμισυ ο ρυθμός το δ΄ τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 1,4%, δηλαδή κοντά στο στόχο αλλά θα είναι χαμηλότερος» πρόσθεσε.

Τέλος, όπως εξηγεί το Bloomberg η ανάπτυξη του γ’ τριμήνου καθοδηγήθηκε από την αύξηση 5% των εξαγωγών, περιλαμβανομένης αύξησης στις εξαγωγές υπηρεσιών – που περιλαμβάνει τον ζωτικής σημασίας τομέα του τουρισμού – κατά 9,8%. Η κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 6.1% στο τρίμηνο.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…