Βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης ο υπουργός Οικονομικών

Βέβαιος ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα εγκριθεί από τον ESΜ η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την τηλεδιάσκεψη «κορυφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην οποία συμμετείχε. «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

595cc27c1dc5244c3f8b45b4

Ερωτηθείς σχετικά για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα». Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ. Εξάλλου, σήμερα ή αύριο αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ESM. Όπως επισημαίνει, αυτό έρχεται «μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) είναι ένα έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015».

«Οι Διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πρόοδο των προηγούμενων ενεργειών του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης από τον ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM».

Μέχρι στιγμής, ο ESM και o EFSF έχουν εκταμιεύσει συνολικά 173,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμπληρώνει η ανακοίνωσή και προσθέτει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου. Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών, το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης θα υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό του ESM. Όταν εγκριθεί η συμφωνία, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…