BBC: Σύγκρουση Τουρκίας – PKK: Τα παιδιά σε διασταυρούμενα πυρά (φωτο)

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του BBC για την σύγκρουση Τουρκίας PKK στην πόλη του Σίζρε και τις επιπτώσεις του στα παιδιά.

1 2492

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του BBC για την σύγκρουση Τουρκίας PKK στην πόλη του Σίζρε και τις επιπτώσεις του στα παιδιά.

Ξεκινά περιγράφοντας το δράμα μιας μάνας.

Η Εμινέ Καγκιργκά έχει κρατήσει τρεις κάλυκες που βρήκε την ημέρα που πυροβολήθηκε η κόρη της

Distraught mother Emine

Η τέταρτη «καρφώθηκε» στην 10χρονη Τζεμιλέ που πέθανε ακαριαία.

Γεμάτη θλίψη η Εμινέ κάθεται στον κήπο της με μια φωτογραφία της κόρης της καρφιτσωμένη στο φόρεμά της

Η πόλη του Σίζρε βίωσε την χειρότερη βία από τότε που η δύο ετών εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων ανταρτών του PKK, έληξε τον περασμένο Ιούλιο 

Με την πόλη υπό πολιορκία επί 9 ημέρες, κανένα ασθενοφόρο δεν έσπευσε για την Τζεμιλέ και η οικογένειά της δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι για την θάψει.

«Ήταν πυρά ελεύθερου σκοπευτή» λέει η Εμινέ. «Η Τζεμιλέ ήταν στην μπροστινή πόρτα. Έτρεξα προς το μέρος της φωνάζοντας το όνομά της. Κατέρρευσε. «Μαμά» είπε και μετά πέθανε» 

«Κράτησα το σώμα της δίπλα μου μέχρι το πρωί και κρατούσα το χέρι της» θυμάται η Εμινέ κοιτώντας με απλανές βλέμμα.

«Μετά την πήρα και την έβαλα στο ψυγείο. Δεν ήθελα να σαπίσει. Την κρατήσαμε εκεί για δύο ημέρες μέχρι που μπορέσαμε να την θάψουμε»

Η Εμινέ έχει πλέον μετακινήσει το ψυγείο σε διπλανό δωμάτιο μιας και πλέον τα υπόλοιπα παιδιά της είναι τρομοκρατημένα, λέει ο ρεπόρτερ του BBC.

«Με οδηγεί να το δω. Πρόκειται για μια μαύρη μνήμη της πιο σκοτεινής ώρας της οικογένειας αυτής» προσθέτει.

«Η Τζεμιλέ ήταν ένας άγγελος. Ήταν κομμάτι της ψυχής μου» λέει η Εμινέ. «Πως μπορεί η κυβέρνηση να προκαλεί τόσο πόνο σε μανάδες; Για όνομα του Θεού τι θέλετε από εμάς» καταλήγει. 

Η βία στην νοτιοανατολική Τουρκία ξεκίνησε από μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε μια πόλη όπου ο Κουρδικός πληθυσμός είναι πλειοψηφία και η ευθύνη αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι ωστόσο κατηγόρησαν την Τουρκική κυβέρνηση ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος και το PKK πυροβόλησε και σκότωσε δύο Τούρκους αστυνομικούς για αντίποινα

Η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του PKK τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ιράκ με αποτέλεσμα ένα «πίνγκ-πονγκ» βίας να ξεσπάσει

Περισσότεροι από 120 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας της Τουρκίας έχουν έκτοτε χάσει την ζωή τους σε ενέδρες και βομβιστικές επιθέσεις του PKK ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες αντάρτες έχουν σκοτωθεί.

Funeral of police officers

Η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών που διαρκεί ήδη τρεις δεκαετίες έχοντας κοστίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους ξεκίνησε και πάλι.

Παντού στην πόλη του Σίζρε τα σημάδια του πολέμου είναι καθαρά

Κτήρια είναι «γαζωμένα» με τρύπες από σφαίρες και θραύσματα

War damage in Cizre

Οδοφράγματα με πέτρες και σακιά άμμου είναι παντού.

Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας είναι έτοιμα για να μπουν στην πόλη

Η Άγκυρα λέει ότι οι επιχειρήσεις έγινα ώστε να «ξετρυπώσουν» το PKK ισχυριζόμενη ότι μόνο ένας από όσους έχουν σκοτωθεί είναι πολίτης και οι υπόλοιποι μαχητές του PKK. 

Οι ντόπιοι λένε ότι τουλάχιστον 20 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

PKK graffiti in Cizre

Ο ρεπόρτερ του BBC δεν είχε εύκολη πρόσβαση στα οδοφράγματα και τους μαχητές που τα επάνδρωναν. Πρόκειται για την νεολαία του PKK που είναι γνωστότερη ως YDG-H

Night militia in Cizre

Ο ρεπόρτερ του BBC περιγράφει επίσης νεαρούς Κούρδους, κατοίκους της Σίζρε, να συγκεντρώνουν μολότοφ και ελαφρά όπλα για αυτοάμυνα όπως λένε.

Συντονίζονται με άλλες ομάδες με μικρούς ασυρμάτους και βγαίνουν στους δρόμους λέγοντας πως «η αστυνομία σκότωσε παιδιά και τις μανάδες και τους πατεράδες μας. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και αυτό δεν γίνεται με μολύβια. Αυτός είναι δικός τους πόλεμος. Ο πόλεμος του Ερντογάν»

Η κυβέρνηση πιέζει ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στην Σίζρε και αλλού ώστε να τσακιστεί το PKK που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ

Οι ασκούντες κριτική στον Ερντογάν λένε ότι ξεκίνησε κα πάλι τον πόλεμο με το PKK ώστε να κερδίσει ψήφους από τους εθνικιστές ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Στο κοιμητήριο της Σίζρε οι τάφοι των θυμάτων της περασμένης εβδομάδας είναι δίπλα σε εκείνους των συγκρούσεων κατά το παρελθόν.

Η Τουρκία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος και αν δεν κάνουν πίσω και οι δύο πλευρές οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την χώρα.

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…