Newsroom

Newsroom

Bamboo… Το αγαπημένο

Δυνατό, όμορφο, ελαστικό, οικονομικό. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο υλικό; Το μπαμπού είναι ένα…

bamboo

Δυνατό, όμορφο, ελαστικό, οικονομικό. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο υλικό;

Το μπαμπού είναι ένα φυτό το οποίο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη και συναντάται κυρίως στην Aσία, στην Aμερική και στην Aφρική.

Η επιστροφή σε έναν οικολογικό τρόπο ζωής έχει οδηγήσει αρκετούς αρχιτέκτονες να επιλέγουν το μπαμπού σε μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Για παράδειγμα, στο Xονγκ Kονγκ ακόμα και οι σκαλωσιές που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των πιο ψηλών ουρανοξυστών είναι από μπαμπού, ενώ οι designers το έχουν μετρέψει ακόμα σε… πρόχειρα ποτήρια. Το Bamboo Wall House του Kengo Kuma, στο Πεκίνο, είναι ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αρχιτεκτονικής, με τα μεγάλα ανοίγματά του να είναι κατασκευασμένα από μπαμπού.

Όμως, δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο σχεδιασμού για να καταλάβουμε τη χρηστικότητα και την αξία του σε ορισμένες κουλτούρες. Μπορούμε απλώς να ρίξουμε μια ματιά σε πιο απλές κατασκευές, όπως π.χ. στις βεράντες των εξωτικών σπιτιών στα νησιά της Ινδονησίας, όπου οι εντυπωσιακές φυλλωσιές τους αποτελούν μέρος της κατασκευής τους.

Στη Δύση, πάλι, τα υιοθετήσαμε στην εσωτερική διακόσμηση και κυρίως στα έπιπλα εξωτερικού χώρου, τα οποία αποπνέουν χαλαρότητα, είναι ανθεκτικά και πλέον υπάρχουν σε πολλούς χρωματισμούς, επίσης σε καθρέφτες, πολυθρόνες, σουπλά, μπολ, αλλά και κουρτίνες από μπαμπού ή μικρά διακοσμητικά, τα οποία υιοθετούν τον εξωτισμό και τη φρεσκάδα της φύσης.

H αντοχή που χαρακτηρίζει αυτά τα αντικείμενα οφείλεται στους κόμβους του μπαμπού, οι οποίοι δημιουργούνται κάθε 40 περίπου εκατοστά. Όσον αφορά τη φροντίδα τους, απαιτούν την ίδια περιποίηση με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά τα οποία ενδείκνυνται για εξωτερική χρήση. Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιείτε νερό και ένα ελαφρύ απορρυπαντικό για μια συντήρηση, διαδικασία που επαναλαμβάνετε κάθε έξι περίπου μήνες. Τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα.

Aυτό που κάνει το μπαμπού πραγματικά ιδιαίτερο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά, είναι ότι δεν χρειάζεται κανενός άλλου είδους συντήρηση – εκτός από τον τακτικό καθαρισμό. Και πάλι όμως, μπορείτε να το περάσετε με ένα λάδι για να τονίσετε το φυσικό χρώμα του, όχι για λόγους συντήρησης.

Πηγή: spirossoulis.com

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…