Newsroom

Newsroom

Back 2 Back: Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται!

Οι ομάδες «Bus και» και «Μη Μου Up Two» μας προσκαλούν κάθε Παρασκευή σε μία διαφορετική παράσταση. Όπως λένε και οι ίδιοι “ χωρίς σενάριο, χωρίς προκαθορισμένους χαρακτήρες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας”. Με μόνο εργαλείο το πάθος τους για τη δημιουργία ιστοριών, σχηματίζουν σχέσεις και χαρακτήρες που θα ήθελες να είσαι εσύ. Αν δεν είσαι ήδη εσύ... Καταλαμβάνουν με φόρα τη σκηνή του θεάτρου Άλφα.Ιδέα για να παρουσιάσουν κάθε Παρασκευή κάτι καινούριο. Ξεχάστε το φόβο της αποτυχίας, του λάθους πάνω στη σκηνή και του αγνώστου και καλωσορίστε στην Ελλάδα το improv theater!

59f76f741dc524185b8b4609

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, χωρίς σενάριο και χωρίς προκαθορισμένους χαρακτήρες. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Απόλυτα! Από μικρά παιδιά μας μαθαίνουν πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε σκληρά για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, πως δεν νοείται να πετύχουμε σε κάτι αν πάμε απροετοίμαστοι. Η τέχνη του Improv Theater αντιστρέφει αυτό το σκεπτικό και αποδεικνύει ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε τον αυθορμητισμό, την αυτοπεποίθηση και τους συνεργάτες μας. Για την Ελλάδα είναι μια παρά πολύ καινούργια μορφή θεατρικής τέχνης, στο εξωτερικό όμως, ευδοκιμεί εδώ και χρόνια και το κοινό είναι πια εξοικειωμένο

Η προετοιμασία που κάνουμε έχει να κάνει αποκλειστικά με το δέσιμο της ομάδας μας και τον τρόπο λειτουργίας σε νοητικό επίπεδο. Όσον αφορά το έργο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία προετοιμασία. Επινοείται κάθε βράδυ επί σκηνής, μπροστά στα μάτια του κοινού. Και φυσικά, κάθε ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται.

Λέτε ότι η ιστορία “δεν επαναλαμβάνεται”. Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση πάνω από μια φορά και να δει τελικά κάτι όντως τόσο διαφορετικό;

Ακριβώς αυτή είναι η ιδέα. Στο Improv κάθε παράσταση είναι μοναδική, κάθε βραδιά είναι ξεχωριστή, δεν έχει ξαναπαιχτεί και ούτε πρόκειται να ξαναπαιχτεί. Ακόμα και αν ειπωθεί από το κοινό κάποια πρόταση που έχουμε ξανακούσει, αρνούμαστε να τη χρησιμοποιήσουμε. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από το να επαναλάβουμε μια σκηνή ή μια παράσταση που ξέρουμε ότι ήδη έχει πάει καλά γιατί η επανάληψη δεν έχει τίποτα το συναρπαστικό να μας προσφέρει.

Γιατί είναι τόσο απελευθερωτική για εσάς η απουσία σεναρίου;

Διότι είναι συναρπαστικό να μην ξέρεις τι θα γίνει κάθε βραδιά, κάθε στιγμή. Κάθε μας κίνηση είναι στο κενό. Στην ουσία, κάθε στιγμή δεν ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που πρόκειται να κάνουμε αλλά ανακαλύπτουμε τι ήταν αυτό που μόλις συνέβη! Δεν έχεις κανένα άγχος την ώρα της παράστασης γιατί είναι αδύνατο να ξέρεις τι θα ακολουθήσει το επόμενο δευτερόλεπτο και έχεις αποβάλλει κάθε φόβο για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία και αν τελικά θα είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Αφήνεσαι στην αυθόρμητη δημιουργία της στιγμής, επιτρέπεις να σε καθοδηγεί η πλοκή που δημιουργείται από μόνη της και απολαμβάνεις την έντονη αλληλεπίδρασή σου με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Όταν εμπιστεύεσαι τόσο πολύ τους συμπαίκτες σου και τον αφιλτράριστο παρορμητισμό σου, φτάνεις σε ένα σημείο που δεν σου είναι καν ξεκάθαρο το αν τελικά ηγείσαι ή ακολουθείς.

Έχετε πάρει μέρος σε παραστάσεις με την κλασσική θεατρική δομή;

Από όλους μας, μόνο ο Μενέλαος δεν έχει τύχει να συμμετάσχει σε σεναριογραφημένη παράσταση. Πρωτομπήκε στον κόσμο του θεάτρου μέσα από το Improv, όσο ζούσε στις ΗΠΑ, και δεν έχει δείξει προς το παρόν κάποιο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τις κλασικές θεατρικές δομές. Δεν το αποκλείει, αλλά το Improv του γεμίζει τόσο τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, όσο και τον χρόνο. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί της ομάδας έχουν παίξει – ή και παίζουν αυτό τον καιρό – σε παραστάσεις, ενώ η Βασιλική έχει τελειώσει και το Θέατρο Τέχνης.

Υπάρχουν βραδιές που η έμπνευση στερεύει και η δημιουργικότητα δεν είναι σύμμαχός σας; Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποια είναι η πιο αστεία στιγμή που μπορείτε να θυμηθείτε επί σκηνής;

Φυσικά. Δεν μπορούμε κάθε μέρα να βρισκόμαστε στο απόγειο της δημιουργικότητας μας. Εκεί εισάγεται η έννοια της ομαδικότητας του Improv. Φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του καθενός και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις καλύψουμε επί σκηνής. Εξάλλου, στο Ιmprov ποτέ δεν προσπαθούμε να κάνουμε οι ίδιοι κάτι καλά. Προσπαθούμε να δείξουμε πόσο καλή δουλειά κάνουν οι συμπαίκτες μας. Έχουμε μια μικρή «τελετουργία» πριν ξεκινήσουμε κάθε παράσταση. Κοιτάζουμε κάθε μας συμπαίκτη στα μάτια, ακουμπάμε ελαφρά την πλάτη του και λέμε «Σε καλύπτω». Αυτό συμβολίζει την πρόθεση μας να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να φοβηθούμε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί επί σκηνής, διότι θα φροντίσουμε να είμαστε εκεί κάθε στιγμή ο ένας για τον άλλο.

Συμβαίνουν καθημερινά απίστευτα ευτράπελα στις παραστάσεις μας και λόγω αυθορμητισμού τη στιγμής, δύσκολα συγκρατώνται. Κάτι το οποίο όμως πάντα θα θυμόμαστε είναι μια παράσταση όπου ο φωτιστής μας έκανε φάρσα με το που ξεκίνησε η παράσταση και παρήγγειλε πίτσα σπέσιαλ από γνωστή πιτσαρία. Έδωσε μάλιστα οδηγία να ανέβει ο ντελιβεράς στη σκηνή και να πει το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα της ιστορίας. Όπως και έγινε, και το χρησιμοποιήσαμε, παρά τη μεγάλη μας έκπληξη! Το σοκαριστικό της υπόθεσης είναι ότι στο χρόνο που μεσολάβησε από τη στιγμή που έγινε η παραγγελία, μέχρι να έρθει, έτυχε στην ιστορία να αναφερθεί ότι αυτός ο χαρακτήρας είχε φάει πίτσα σπέσιαλ από αυτή την ίδια πιτσαρία! Άντε μετά να πείσεις ότι όλο αυτό ήταν όντως τυχαίο και ότι η παράσταση είναι 100% αυτοσχεδιαστική.

Δύο ομάδες αυτοσχεδιασμού που αποφάσισαν να συνεργαστούν. Πώς γνωριστήκατε; Τι σας έφερε κοντά;

Γνωριστήκαμε όλοι μέσω της ImproVIBE, της σχολής improv theater εδώ στην Αθήνα. Και οι τέσσερις έχουμε υπάρξει είτε μαθητές, είτε εκπαιδευτές στην ImproVIBE. Στην πορεία ανακαλύψαμε ότι ταιριάζουμε τόσο σαν άνθρωποι αλλά και σαν improvisers. Όταν μας είδε μαζί και το Θέατρο Άλφα.Ιδέα, δίνοντας μας το 2ο βραβείο στο φεστιβάλ duet yourself, καταλήξαμε στο σχήμα αυτό με τη μορφή που έχει σήμερα.

Στην καθημερινότητα σας χρησιμοποιείτε μεθόδους αυτοσχεδιασμού;

Όλοι χρησιμοποιούν μεθόδους αυτοσχεδιασμού στην καθημερινότητά τους, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι. Η τέχνη του Ιmprov βασίζεται στην ιδέα του ρίσκου, στο να μη φοβάσαι την αποτυχία, να εμπιστεύεσαι την πρώτη σου αφιλτράριστη σκέψη, να συνεργάζεσαι άρρηκτα και να φροντίζεις τον συμπαίκτη σου περισσότερο από ότι φροντίζεις τον εαυτό σου, να ζεις τη στιγμή χωρίς να σε προβληματίζει το πριν ή το μετά, να παραμένεις πιστός σε κάθε επιλογή σου. Οπότε με αυτά τα δεδομένα, δε μπορούμε να σκεφτούμε κάποια έκφανση της ζωής όπου δεν εφαρμόζονται αυτές οι αρχές.

Συντελεστές:

Παναγιώτης Δελαβίνιας,, Λίλα Μπάρμπα (Μη Μου Up Two) Μενέλαος Πρόκος, Βασιλική Κίσσα (Bus και)

Eπικοινωνία: Hoopla!

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21.30 (εκτός από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είσοδος: 12 ευρώ (στο ταμείο)

Προπώληση και : 8 ευρώ

Θέατρο Άλφα.Ιδέα

Πατησίων 37, Αθήνα, Τηλ.: 210 5238742

Bus Kαι (Bio)

Οι «Bus Και» είναι ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα και αποτελούν τον πρώτο θίασο Improv Theater που εμφανίστηκε στην Ελλάδα δημιουργώντας θεατρικά έργα 100% αυτοσχεδιαστικά. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο όταν οι ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή. Κάθε τους κίνηση, κάθε τους φράση προκύπτει από τον αυθορμητισμό, το ρίσκο και την έμπνευση της στιγμής.

Με έδρα την Αθήνα, λειτουργούν τη σχολή ImproVIBE, την πρώτη και μοναδική που διδάσκει Improv Theater. Σχηματίστηκαν το 2012, και έκτοτε παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους κάθε εβδομάδα σε αθηναϊκά θέατρα ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι τους τα ταξίδια, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε Τουρκία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, ΗΠΑ και Κολομβία και συνεχίζουν!

Προσφάτως αναδείχθηκαν νικητές του φεστιβάλ Duet Yourself στο θέατρο Άλφα.Ιδέα μαζί με την ομάδα «Μη Μου Up Two».

Μη Μου Up Twoio)

Οι Μη Μου Up Two, κοινώς η Λίλα Μπάρμπα και ο Παναγιώτης Δελαβίνιας, είναι ένας μικρός θίασος Improv Theatre (Αυτοσχεδιαστικό Θέατρο) που δημιουργήθηκε το 2016. Κάθε τους παράσταση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και την επόμενη, καθώς η έμπνευση για τις ιστορίες τους πηγάζει πάντα από τις προτάσεις του κοινού. Το θεατρικό τους ντεμπούτο, πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Vault Theatre Plus με την παράσταση “Θυμάσαι πώς γνωριστήκαμε;” την οποία παρουσίασαν και τον Ιούνιο στο Mt. Olymprov, στο 2ο παγκόσμιο φεστιβάλ αυτοσχεδιασμού στην Αθήνα. Το Μάιο του 2017, η ίδια παράσταση, κέρδισε το 2ο βραβείο, εξ ημισείας με την ομάδα Bus kai, στο Duet Yourself Festival, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα.



Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…