Newsroom

Newsroom

ΙΚΑ: Αύξηση ως και 12 χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης

Μια νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ αλλάζει άρδην τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, τα οποία μπορεί να αυξηθούν έως και 12…

syntaksioyxos

Μια νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ αλλάζει άρδην τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, τα οποία μπορεί να αυξηθούν έως και 12 χρόνια για τη διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεύθεροι επαγγελαματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους χάνουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα ευνοϊκά νέα όρια ηλικίας, ενώ αλλάζει και ο τρόπος προσμέτρησης των πλασματικών ετών. Συνέπεια τούτου είναι η μείωση του τελικού ποσού της σύνταξης. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ανακληθούν όσες συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ενώ όσες έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια και παραμένουν σε εκκρεμότητα θα εξεταστούν με τα νέα δεδομένα.

Όσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίστηκαν εκ νέου στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη στα 67, δηλαδή με αυξημένο όριο ηλικίας, ενώ ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων εκτιμάται ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα εκτοξευθεί από το 50ο στο 62ο έτος.

Τέλος, οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης θα συνυπολογίζονται μετά τον καθορισμό της ασφαλιστικής κλάσης του δικαιούχου με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται η σύνταξη λόγω των πλασματικών ημερών εργασίας που αναγνωρίζονται.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…