Newsroom

Newsroom

Αύξηση-έκπληξη 0,8% στο ΑΕΠ β' τριμήνου

Αύξηση κατά 0,8%, κόντρα στις προβλέψεις, παρουσίασε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία και κατά 1,4% σε…

image 7

Αύξηση κατά 0,8%, κόντρα στις προβλέψεις, παρουσίασε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία και κατά 1,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το β’ τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά  0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%.

Η άνοδος αυτή εξέπληξε τους διεθνείς αναλυτές που προέβλεπαν περαιτέρω αρνητικά πρόσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου και σίγουρα ακυρώνει όσους με περισσή ευκολία έκαναν λόγο για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τις εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5 % σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 28 Αυγούστου, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Αρχή αναθεωρεί προς τα πάνω το ΑΕΠ α’ τριμήνου -σε τριμηνιαία βάση- στο 0,0% (μηδενική μεταβολή) από -0,2% που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο. Εκείνο το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το -0,4% στο ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2014 σηματοδοτούσε την επανείσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται δεν ισχύει τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Συνολικά για το 2015 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες με αφετηρία την έναρξη των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες στις 29 Ιουνίου, δυο μέρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει την έκτακτη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά τις εκτιμήσεις ευρωπαϊκών πηγών, που μεταδόθηκαν στον διεθνή Τύπο και σύμφωνα με τις οποίες για το 2015 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3% (έναντι των προβλέψεων +2,9% του Μαΐου του 2014 που αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια αρκετά προς τα κάτω) και για το 2016 κατά 1,3%, ενώ θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018.

Α.Γ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…