Newsroom

Newsroom

Αυτός είναι ο Έλληνας που δολοφονήθηκε στο Μόναχο – "ήρωα" τον χαρακτηρίζουν τα διεθνή Μέσα

Ο 17χρονος Χουσεΐν Νταϊτζίκ από τη Θράκη, είναι ο έλληνας πολίτης που έπεσε νεκρός σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου.

5793ab131dc524a77a8b5309

Ο νεαρός ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα με καταγωγή από τον Άρατο της Ροδόπης και ζούσε με την οικογένειά του στη Γερμανία, όπου είχε γεννηθεί. Ο Χουσεΐν ήταν τρίδυμος με ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τα παιδιά πήγαιναν σε γερμανικό σχολείο, ενώ όπως πληροφορούμαστε η οικογένεια δεν είχε σχέσεις με την Ελληνική Κοινότητα. 

Η βρετανική Telegraph επικαλούμενη δημοσιογράφο που μίλησε στο BBC 5 Live, αναφέρει ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το εστιατόριο fast food και τον χαρακτηρίζει «ήρωα». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που μίλησε στο BBC, ο 17χρονος έσπρωξε την αδελφή του, για να τη σώσει την ώρα που ο μακελάρης πυροβολούσε αδιακρίτως. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα μάλιστα, ο πατέρας του υπέστη καρδιακό επεισόδιο όταν έμαθε για το θάνατο του γιού του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού, Αχμέτ Ιλχάν, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κατά τη χθεσινή ακραία και εγκληματική τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο της Γερμανίας, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ομογενής μας δυτικοθρακιώτης, από τον Αρατο της Ροδόπης. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και προς όλες τις οικογένειες των θυμάτων της απεχθούς αυτής ενέργειας».


Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αράτου Αμέτ Μεμέτ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η κηδεία του άτυχου νέου θα γίνει στον Άρατο, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του. Ο κ. Μεμέτ είπε ακόμη ότι με τον πατέρα του 19χρονου νέου, Σουλεϊμάν Νταϊτζίκ, δούλεψαν μαζί στα καράβια το 1978 και το 1979. Στη συνέχεια, ο Σουλεϊμάν επέστρεψε στον Άρατο, παντρεύτηκε αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, πήρε τον δρόμο για την ξενιτιά στη δυτική Γερμανία, τότε, μαζί με τη γυναίκα του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αράτου, ο πατέρας του θύματος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά του πριν από έξι χρόνια και η υγεία του ήταν κλονισμένη. Τέλος, κατά τον κ. Μεμέτ, οι μισοί κάτοικοι του χωριού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αδιακρίτως, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα φαινόμενο που μετά το 2010 προσλαμβάνει ολοένα και δραματικότερες διαστάσεις.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων. Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.

Νεαρά σε ηλικία τα περισσότερα θύματα

Σε συνέντευξη Τύπου, η αστυνομία της Βαυαρίας σημείωσε ότι δέκα είναι οι νεκροί της αιματηρής επίθεσης και 27 οι τραυματίες, ενώ αναφέρθηκε ότι μεταξύ των θυμάτων δεν υπήρχαν τουρίστες και όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι Μονάχου. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας, 14 – 21 ετών, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και τρεις τούρκοι πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ένα θύμα με καταγωγή από το Κόσοβο. Πρόκειται για τους Σεβντά Ντακ, Τσαν Λειλά, Σελτσούκ Κιλίτς και Ζαμπέργια Ντιγιαμάντ.

Μηνύματα πολιτικής ηγεσίας και κομμάτων

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους των νεκρών της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter και υπογραμμίζει ότι «η ύπαρξη ενός Έλληνα ανάμεσα στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο στον αγώνα να εξαλείψουμε το μίσος και την τρομοκρατία από την Ευρώπη».

«Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας για τη δοκιμασία που περνούν» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Στις δύσκολες αυτές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», τονίζει ο κ. Βούτσης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν τον έντονο αποτροπιασμό τους για την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου και την ολόψυχη αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων, στους πολίτες του Μονάχου και στον γερμανικό λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η χθεσινή, τραγική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, δημιουργεί αισθήματα αποτροπιασμού και θλίψης. «Αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των αθώων θυμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται, δυστυχώς, και ένας έλληνας πολίτης, καθώς και τη συμπαράστασή μας στους πολίτες του Μονάχου και τον γερμανικό λαό».

Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Μόναχο. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την απερίφραστη καταδίκη μας για την πολύνεκρη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου. Οι σκέψεις μας είναι με το γερμανικό λαό και τους οικείους των θυμάτων, στους οποίους εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email [email protected].

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…