Αυτές είναι οι αποκαλύψεις του Documento για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του

Διαβάστε αναλυτικά τις αποκαλύψεις του Documento της Κυριακής για τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και τα ακίνητα της συζύγου του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη Γαλλία.

57332d311dc52402538b4857 1

Ρεπορτάζ Documento: Κώστας Βαξεβάνης, Βαγγέλης Τριάντης, Ορέστης Φωκιανός, Βασίλης Ανδριανόπουλος

Αφήστε τη γυναίκα του Καίσαρα. Η γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, από το 2006 δεν καταθέτει δήλωση πόθεν έσχες όπως είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο.

Με πρόσχημα την επί πέντε χρόνια διάσταση με τον σύζυγό της και νυν αρχηγό της ΝΔ, δεν έχει κάνει δήλωση, αν και ο νόμος δεν έχει τέτοια πρόβλεψη. Πώς να είχε άλλωστε, αφού έτσι ακυρώνεται. Κάθε πολιτικός που θα επιθυμούσε να κρύψει περιουσιακά στοιχεία, θα δήλωνε «διάσταση».

Το θέμα είναι ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία, αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το 2006 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή ότι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του, η Μαρέβα αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, μέσω εταιρείας που ανήκει στην ίδια κατά 95%.

Πρόκειται για ιστορικό κτίριο σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Παρισιού, στο έβδομο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας (οι τιμές αγοράς κυμαίνονται περίπου στις 28.000 ευρώ το τετραγωνικό) και το αγοράζει καταβάλλοντας 1,5 εκατ. ευρώ, όπως γράφουν τα συμβόλαια. Αμέσως μετά, η κυρία Μητσοτάκη ξεκινά εντυπωσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας και άλλη εταιρεία στης οποίας το ΔΣ φιγουράρει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ερευνάται για τη λίστα Λαγκάρντ και τη συμμετοχή του στα Panama Papers. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα που το ζεύγος Κυριάκου-Μαρέβας όχι μόνο δεν είναι σε διάσταση, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλλει την κοινή ζωή του μέσα από τα social media, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν κάνει δήλωση πόθεν έσχες.

Το σημείωμα στη Βουλή

Στις 30 Ιουνίου του 2006, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες, χωρίς να περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του. Στο φάκελο των δηλώσεών του εκείνης της χρονιάς υπάρχει ένα σημείωμα, μάλλον ενημερωτικό προς τα μέλη της επιτροπής πόθεν έσχες, στο οποίο λακωνικά και χωρίς καμία επισημότητα αναγράφεται:

«Ιδιωτικό συμφωνητικό,

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2006,

Γάμος 1/2/1997.

Τρία παιδιά, Κωνσταντίνος , Μαρία, Δάφνη

Η σχέση του γάμου έχει κλονισθεί και έχει επέλθει διάσπαση συμβίωσης. Εξ αυτού του λόγου οι σύζυγοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λύση του γάμου με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου»

Την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση πόθεν έσχες, συμπτωματικά η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συστήνει στη Γαλλία την εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES με αριθμό 490 793 288 RCS Paris. Πρόκειται για εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η GRABOWSKI Maria-Eva-Vir, η ίδια δηλαδή, η οποία δηλώνει ως επίθετο επίσης το MITSOTAKIS και ο αδερφός της PAPAZISIS Georgios. Η κυρία Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη δηλώνει ως διεύθυνση κατοικίας το κοινό σπίτι με τον Κυριάκο, Μαυρομιχάλη 27 στο Κεφαλάρι και ο Παπαζήσης την οδό Χλόης 8 στο Παλιό Ψυχικό.

Μόλις έντεκα ημέρες αργότερα, η νεοσυσταθείσα εταιρεία προχωρά στην αγορά τεσσάρων ακινήτων στην οδό Rue de Baune 1, στο Παρίσι. Δεν είναι οποιαδήποτε ακίνητα, αλλά το σπίτι του Βολταίρου που βρίσκεται μέσα στην ιστορική ζώνη του Παρισιού. Εχει θέα τον Σηκουάνα και το Λούβρο και οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται από 20.000-28.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Οπως προκύπτει από τα συμβόλαια, τα ακίνητα είναι ένα διαμέρισμα 92 τετραγωνικών στον τέταρτο όροφο, δύο σοφίτες στον έκτο όροφο και ένα γκαράζ στο ισόγειο. Πωλητής των ακινήτων είναι το Societe De Gestion Pierre Cardin, δηλαδή το ίδρυμα διαχείρισης της περιουσίας του Πιέρ Καρντέν. Η Μαρέβα Μητσοτάκη αγοράζει ένα από τα πιο ακριβά διαμερίσματα του Παρισιού που συμπυκνώνει την ιστορία του Βολταίρου αλλά και αυτή του διεθνούς φήμης σχεδιαστή.

Η τιμή των ακινήτων με βάση το συμβόλαιο είναι 1.470.000 ευρώ. Το 95% του ακινήτου ανήκει στην ίδια και το 5% στον Γιώργο Παπαζήση. Εκτός από το τίμημα αγοράς, πληρώνει ακόμη 80.000 ευρώ σε μεσιτικό γραφείο και 74.823 ευρώ σε φόρους και συμβολαιογραφικά έξοδα. Δηλαδή η Μαρέβα Μητσοτάκη πληρώνει περίπου 2 εκατομμύρια για να αποκτήσει το σπίτι του Βολταίρου.

Εχει ενδιαφέρον όμως πώς τα πληρώνει όλα αυτά. Τις 900.000 ευρώ τις παίρνει ως δάνειο 25ετούς διάρκειας από την Τράπεζα GE Money Bank, ενώ δίνει ρευστό 470.000 ευρώ στον πωλητή.

Είναι άγνωστο πώς καταβλήθηκαν οι 470.000 ευρώ, αν δηλαδή πέρασαν μέσα από τραπεζική διαδικασία. Η Μαρέβα Μητσοτάκη καταβάλλει για το δάνειό της πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Documento

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα