Newsroom

Newsroom

Αυτές είναι οι "αόρατες" κορβέτες της Τουρκίας στο Αιγαίο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

To 1996 η Τουρκία ξεκίνησε να σχεδιάζει και το 2004 να κατασκευάζει μια κλάση κορβετών που θεωρητικά θα έφερναν την ανατροπή στο Αιγαίο καθώς θα ενσωμάτωναν τεχνολογία στελθ. Επρόκειτο για το σχέδιο MILGEM.

580f25fd1dc524a05c8b4788

Το 2011 η πρώτη κορβέτα αυτής της κλάσης ανέλαβε αποστολές.

Το σχέδιο ΜILGEM προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις Milli Gemi που σημαίνει «εθνικό πλοίο» και στόχος ήταν η Άγκυρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο πλοίο που θα ενσωμάτωνε τις αρχές στελθ. Στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχουν ονομάσει την κλάση αυτή ως «Ada» που σημαίνει «νησί» , υποκοριστικό της νήσου Πρίγκιπος στην θάλασσα του Μαρμαρά.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης ονομάστηκε, «TCG Heybeliada» χάριν του νησιού στο οποίο βρίσκεται η τουρκική σχολή ναυτικών δοκίμων.

Το δεύτερο πλοίο είναι το «TCG Büyükada» ενώ μέχρι το 2019 και 2020 αναμένεται η παράδοση των «TCG Burgazada» και «TCG Kinaliada»

Το σχέδιο περιγράφεται γενικά ως η υποκλάση πολεμικών πλοίων πολλαπλών ρόλων, ικανών για θαλάσσιες πολεμικές επιχειρήσεις σε παράκτιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα σχέδια του γραφείου MILGEM του ναυπηγείου της Κωνσταντινούπολης η κορβέτα αυτή καλύπτει τις ανάγκες ενός πλοίου περιπολίας που μπορεί να αναλάβει και άλλες αποστολές όπως η αναγνώριση, επιτήρηση, αναγνώριση στόχων, επιχειρήσεις κατά υποβρυχίων, έγκαιρη προειδοποίηση, επιχειρήσεις κατά πλοίων και αεροπλάνων καθώς επίσης και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Τα πλοία αυτής της κλάσης είναι φτιαγμένα για να επιχειρούν σε θάλασσες κατάστασης 5 και μερικός 6.

Έχουν γίνει πολλές απόρρητες προσπάθειες για να μειωθεί το ακουστικό, μαγνητικό, υπέρυθρο ίχνος καθώς και το ίχνος στα ραντάρ.

Το σχέδιο του πλοίου και το προφίλ των αποστολών που καλούνται να αναλάβουν έχουν πολλές ομοιότητες με τα αμερικανικά παράκτια πλοία κλάσης Freedom αν και τα τουρκικά πλοία είναι πιο βαριά οπλισμένα και διαθέτουν πιο ικανά ραντάρ και σόναρ. Τα αμερικανικά πλοία έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και ικανότητα διαφορετικών διαμορφώσεων ανά αποστολή.

Το πλήρωμά των τουρκικών πλοίων μπορεί ανάλογα με την αποστολή να φτάσει και τα 106 άτομα και τα κύρια οπλικά συστήματά του είναι ένα πυροβόλο 76 mm (3 in) OtoMelara Super Rapid, 8 πύραυλοι κατά πλοίων τύπου Harpoon, δυο εκτοξευτές τορπιλών, ένα ελικόπτερο για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, ένα τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι για κατάδειξη στόχων και αντιαεροπορικοί πύραυλοι RAM.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αντιμετωπίζει τα πλοία αυτά όπως θα αντιμετώπιζε μια φρεγάτα ή ένα αντιτορπιλικό. Όπως όμως ανέφερε στο koutipandoras.gr πηγή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, μέχρι στιγμής τα πλοία αυτά δεν έχουν σταθεί αντάξια της φήμης τους, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν έχουν υπάρξει «αόρατα». Τα ραντάρ του πολεμικού ναυτικού τα εντοπίζουν σχεδόν αμέσως με διαφορά 1-2 ναυτικών μιλίων περίπου.

Αν και οι τούρκοι προσπάθησαν να τα παρομοιάσουν με τα αμερικανικά πλοία Freedom ως προς τις δυνατότητες στελθ, τελικώς όλα δείχνουν πως επρόκειτο για μια ακόμα «ανατολίτικη» προσπάθεια…






Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…