Αυστρία: Δημοψήφισμα για την απόφαση της κυβέρνησης να ξανα-επιτρέψει το κάπνισμα

Την άρση της απαγόρευσης προωθεί η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, παρά το γεγονός ότι η απαγόρευση του καπνίσματος προβλέπεται σε νόμο που είχε ψηφιστεί πριν από τρία χρόνια και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο.

5a58bd461dc5245a7b8b45c0 1

Οι «δηλώσεις υποστήριξης» είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών στον καθορισμό της εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας οι πολίτες στους δήμους και τις κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν το αίτημα να ασχοληθεί η αυστριακή Βουλή με το θέμα και να αποφασίσει ενδεχομένως τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ ήδη πάνω από 468.222 Αυστριακοί υποστήριξαν “online” σχετικό ψήφισμα στο Διαδίκτυο μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες.

Για να μεταφερθεί το θέμα στη Βουλή, ο αριθμός αυτών των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν σε μία εβδομάδα θα πρέπει να ξεπερνά τις 100.000 και στη βάση αυτή, με πλειοψηφία της η Βουλή θα μπορεί ενδεχομένως να αποφασίσει τη διενέργεια δεσμευτικού δημοψηφίσματος κατά της άρσης της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση αυτή θα ίσχυε από την 1η Μαΐου, ωστόσο η νέα αυστριακή κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση– αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες, η Αυστρία είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες δεν ισχύει αυτή η απαγόρευση καπνίσματος, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η απαγόρευση του καπνίσματος οδηγεί σε άμεση βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού.

Ο ίδιος, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, τόνισε πως καθήκον των γιατρών δεν είναι μόνο να αποκαθιστούν την υγεία των ασθενών, αλλά και να φροντίζουν να μην ασθενούν οι άνθρωποι και θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ισχυρή υποστήριξη κατά του καπνίσματος και υπέρ της προστασίας των μη καπνιστών.

Αναλυτές στη Βιέννη είχαν κάνει λόγο για ένα είδος “πρώτης ήττας” της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού -η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα στις 18 Δεκεμβρίου- τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με την οποία οι Αυστριακοί στην συντριπτική πλειονότητά τους, σε ποσοστό 70%, τάσσονται εναντίον της κυβερνητικής απόφασης για απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης τους, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου -και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα- την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

«Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σαφέστατα και καταδεικνύουν πως όλες οι ομάδες του πληθυσμού στη μεγάλη πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση», είχε επισημάνει ο πρόεδρος της “Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος” Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ.

«Ο καγκελάριος (Σεμπάστιαν Κουρτς) υποσχόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση και τώρα αθετεί τον λόγο του και τάσσεται εναντίον των ψηφοφόρων του, οι οποίοι σε ποσοστό 85% δεν είναι καπνιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Νόϊμπέργκερ.

Ο ίδιος κατήγγειλε με έμφαση ότι «το Νέο Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο είχε υπερψηφίσει το 2015 στη Βουλή την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, χάνει την αξιοπιστία του, ενώ “το Κόμμα των Ελευθέρων ενισχύει τη φήμη του ως κόμμα των ανελέητων καπνιστών και μανιακών οδηγών» (σ.σ.: το Κόμμα των Ελευθέρων έχει ζητήσει την αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους και την κατάργηση των ραντάρ ελέγχου της ταχύτητας).

Ο Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ επισήμανε πως τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για άρση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, αποτελούν ένα «διεθνές φιάσκο» και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…