Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: "Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν"

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

5894b9431dc5245e238b48e5

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε παράλληλα στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ και στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρώπη με αποφασιστικότητα. «Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία (σ.σ. η Ευρώπη) είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει».

Αναφερόμενος στα προγράμματα λιτότητας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, με λιγότερη δημοκρατία και δεν μπορεί να αποφασίζουν εξωθεσμικά όργανα, πίσω από κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη συνάντησή τους η καγκελάριος ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα δε τον ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…