Newsroom

Newsroom

Αυγουστιάτικο φλας μπακ

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας περνά σε νέα φάση από χθες, μετά την επικύρωση και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του νέου πακέτου αμερικανικών κυρώσεων.

5953cd411dc524bd788b45c4

Του Μωυσή Λίτση

Ήδη οι δύο χώρες έχουν περάσει σε ανοικτή διπλωματική αντιπαράθεση, τη χειρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες και τη Ρωσία να ζητεί τον περιορισμό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, στην οποία υπηρετούν και εργάζονται πολλοί Ρώσοι πολίτες.

Στόχος των νέων κυρώσεων είναι από τη μια ο ρωσικός ενεργειακός τομέας, ο οποίος παραμένει η βασική κινητήρια δύναμη της ρωσικής οικονομίας, και από την άλλη οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας, οι οποίες, παρά την αντιρωσική ρητορική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προσβλέπουν σε χρυσές δουλειές με την ανάπτυξη των διάφορων έργων που αφορούν ρωσικούς αγωγούς.

Παράλληλα, την ώρα που μαινόταν ο πόλεμος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον ανέβαζε τους τόνους και κατά της Κίνας. Μετά την πυραυλική δοκιμή την προηγούμενη εβδομάδα της Βόρειας Κορέας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μελετούν το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Κίνας, θεωρώντας ότι το Πεκίνο δεν κάνει τίποτα για να συνετίσει έναν από τους βασικούς συμμάχους του.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την Κίνα. Οι ανόητοι ηγέτες μας του παρελθόντος τούς επέτρεψαν να βγάζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από το εμπόριο και ακόμη δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για μας όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα», έγραφε μέσω του προσφιλούς του Twitter ο Τραμπ. «Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», συμπλήρωνε.

Στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ο παρανοϊκός Κιμ Γιονγκ Ουν που φοβίζει τη γεμάτη πυρηνικά όπλα Ουάσιγκτον, αλλά η Κίνα, η οποία με δεκάδες επενδύσεις έχει συμβάλει, εκτός των άλλων, στον «εκσυγχρονισμό» της απομονωμένης από τη διεθνή κοινότητα Πιονγκγιάνγκ.

Η Κίνα είχε μπει άλλωστε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του Τραμπ, λόγω των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων της σε βάρος των ΗΠΑ.

Η έλευση του Αυγούστου χαιρετίστηκε ως η αρχή του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς των διακοπών. Λίγα ΜΜΕ θύμισαν την τραγική επέτειο που έχει ο Αύγουστος: την επίσημη έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914.

Πόλεμος που οφειλόταν στον έντονο ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων για πολιτική και οικονομική επιρροή. Η εμπρηστική ρητορική για κυρώσεις και αντικυρώσεις, δυστυχώς κάνουν αυθόρμητα φλας μπακ σε εκείνη τη μακρινή, σκοτεινή εποχή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…