Αθήνα: Οργανωμένο χάος γεύσεων, θορύβων και ιδεών

Κύριε Μπακογιάννη, στο πανεπιστήμιο δε βρίσκει καταφύγιο η παρανομία.

αθήνα γειτονιά 0

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καλό είναι να αναρωτηθούμε όλοι μας, περισσότερο οι δημότες της Αθήνας αλλά ακόμα και εμείς, οι κάτοικοι των προαστίων, πώς θέλουμε να μοιάζει ο πυρήνας της μεγαλύτερης μητροπολιτικής ζώνης της χώρας μας.

Θέλουμε μια Αθήνα πράσινη, πολυπολιτισμική, με την τέχνη να κατακλύζει τα θέατρα, τους δρόμους και τη νυχτερινή ζωή, ή μια Αθήνα χρηματοκεντρική, εγκλωβισμένη στο αιώνιο «τρέχω για να προλάβω» και την αστυνομοκρατία; Θέλουμε μια Αθήνα που θα επιβιώνει μονάχα επιδεικνύοντας τις δόξες του παρελθόντος, ή μια Αθήνα που πλάι στην αρχαία της κληρονομιά, θα έχει να προβάλλει τη σύγχρονη αστική κουλτούρα της;

Πηγαίνοντας αντίθετα σε όσους μιλάνε για «ευρωπαϊκοποίηση» της Αθήνας, προσωπικά, θεωρώ πως θα έπρεπε, πρώτα, να αξιοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά της Αθήνας που μας διαφοροποιούν από τις πόλεις-ατραξιόν της Ευρώπης. Το μαγικό που συμβαίνει με την πόλη μας, είναι πως είναι μια πόλη που ζει, κινείται και αναπνέει με τους κατοίκους της. Δεν είναι ένα μαυσωλείο ταριχευμένων ιστορικών κτιρίων, κομμένο και ραμμένο για να ικανοποιεί τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Για ρωτήστε έναν Ρωμαίο για το πως είναι να ζεις, ως μόνιμος κάτοικος, στη Ρώμη. Μπορεί να είναι μια πόλη πραγματικά εντυπωσιακή για τον επισκέπτη, αλλά έχει καταντήσει μια εντελώς δυσλειτουργική πόλη για τον δημότη. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ειδικά στις πόλεις που αποτελούν τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Η Αθήνα προσφέρει κάτι διαφορετικό. Με τους θορύβους της, τις μυρωδιές της, τις γεύσεις της, μπορούμε να πούμε πως είναι η ωδή στην urban κουλτούρα. Είναι ένα οργανωμένο χάος ιδεών και καλλιτεχνικών απόψεων. Και δίπλα στις μεγάλες λεωφόρους, τα πελώρια γκρι κτίρια και τις ζωηρές πλατείες, ορθώνονται καμαρωτά τα αρχαία μνημεία, για να μας θυμίζουν πως αυτή η πόλη κατοικήθηκε, κατοικείται και θα κατοικείται από καθημερινούς ανθρώπους, με όλα τα «κουσούρια» που αυτοί κουβαλάνε. Όταν λοιπόν οι τουρίστες επισκέπτονται μια πόλη η οποία τους καλωσορίζει στην καθημερινότητά της και όχι σε μια ωραιοποιημένη βερσιόν της, καταφέρνουν να αντιληφθούν τον τρόπο ζωής του Αθηναίου και κατ’ επέκταση του Έλληνα. Έτσι, δίπλα στην πανάρχαια κληρονομιά μας, για την οποία έχουν ακούσει τόσα πολλά, τοποθετούν και την σύγχρονη αθηναϊκή κουλτούρα και διανόηση, με τα καλά της και τα κακά της.

Είναι βασικός στόχος, λοιπόν, για τα επόμενα χρόνια, να μπορέσει ο δήμος να προωθήσει ακόμα περισσότερο την άνθηση των τεχνών που βιώνει η πόλη τα τελευταία χρόνια. Να γεμίσουν τα θέατρα με νέους ανθρώπους, να βρουν έρεισμα στους δρόμους και στις αίθουσες της Αθήνας νέοι μουσικοί και να προωθηθούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες. Επιπλέον, ο δήμος πρέπει να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, ανθρώπους που έρχονται για να ανακαλύψουν την αθηναϊκή εμπειρία, και όχι μόνο τα μνημεία. Πρέπει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τον εθελοντισμό, την αυτοοργάνωση και τις μορφές συλλογικότητας που έχουν εμφανιστεί στις γειτονιές. Πρέπει να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου, ελεύθεροι για όλους τους δημότες. Επίσης, είναι κύριο ζητούμενο, ειδικά για τον επόμενο δήμαρχο, αλλά και για το δήμο ως σύνολο, να καταφέρει να εντάξει ομαλά στην κοινωνία τους μετανάστες που διαμένουν στα σύνορά του.

Όσον αφορά στο τελευταίο, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βίντεο με την επίσκεψη του κύριου Μπακογιάννη στις πιάτσες του παραεμπορίου έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που τυχαίνει να είναι και η σχολή που φοίτησα. Ο υποψήφιος δήμαρχος, δήλωσε έτοιμος να καταπολεμήσει την παρανομία, η οποία, όπως υποστήριξε, βρίσκει καταφύγιο στο πανεπιστημιακό άσυλο. Κύριε Μπακογιάννη, στο πανεπιστήμιο δε βρίσκει καταφύγιο η παρανομία, βρίσκουν καταφύγιο μετανάστες, δημότες της Αθήνας, που όντας παραμελημένοι από το κοινωνικό κράτος καταφεύγουν στην παρανομία. Και δεν μιλάμε για κλέφτες, δολοφόνους ή μαστροπούς. Ο δήμος πρέπει να βρει τομές που θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να ενταχθούν στην Αθηναϊκή κοινωνία, να βγουν από το περιθώριο και να εργαστούν, διότι δε μιλάμε για εγκληματικές προσωπικότητες, μιλάμε για ανθρώπους και συνδημότες, που βρήκαν αυτόν τον παράνομο, αλλά όχι ανήθικο, τρόπο να εισπράττουν ένα μεροκάματο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ