Newsroom

Newsroom

Ασλί Ερντογάν: Η συγγραφέας – σύμβολο αντίστασης στο Μέγαρο

Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης του δημοκρατικού λόγου στον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, η πολυβραβευμένη Ασλί Ερντογάν, επισκέπτεται την Αθήνα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου (ώρα 7 μ.μ.) για να μιλήσει στο Μέγαρο για τη «Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση».

5a0050e01dc524f2108b4765

Μια σημαντική διάλεξη της ακτιβίστριας συγγραφέως και δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη από το καθεστώς Ερντογάν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σε τρομοκρατική οργάνωση και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016. Αποσπάσματα κειμένων της διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.

Η ομιλία της Ασλί Ερντογάν στο πλαίσιο του Megaron Plus διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ποταμός, από τον οποίο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου» με τα επίμαχα δημοσιογραφικά της κείμενα στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο, ενώ κυκλοφορεί ήδη η συλλογή διηγημάτων «Ο θαυμαστός Μανδαρίνος». Μετά το πέρας της ομιλίας, η τουρκάλα συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα και των δύο βιβλίων της.

H Ασλί Ερντογάν γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1983 τελείωσε το Λύκειο στη Ροβέρτειο Σχολή και σπούδασε στη συνέχεια στο Τμήμα Πληροφορικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Με υποτροφία του CERN έζησε δύο χρόνια (1991 – 1993) στη Γενεύη μελετώντας τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων και, όταν επέστρεψε, έλαβε Master Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Κατά τη δίχρονη διαμονή της στην Ευρώπη άρχισε η περιπέτειά της με τη συγγραφή, στην οποία έμελλε να αφιερωθεί αποκλειστικά λίγα χρόνια αργότερα, εγκαταλείποντας την επιστημονική της έρευνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η γραφή της αποκαλύπτει την εναγώνια προσπάθειά της να αποδώσει και να κατανοήσει την αλήθεια του κόσμου ολόγυρά της, αλλά και την ακλόνητη συνάμα ελπίδα της πως οι λέξεις μπορούν, χάρη στην ποίηση, ν’ αλλάξουν τον κόσμο.

Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, τον Οστρακάνθρωπο, το 1994 και από τότε έχει σταθερή παρουσία στην τουρκική λογοτεχνία, αλλά και πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά της προοδευτικής διανόησης. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος Sait Faik˙ τον Αύγουστο του 2016, αμέσως μετά την σύλληψή της, με το σουηδικό βραβείο Τuchoslky και πιο πρόσφατα με το 2017 ΕΙCF Princess Margriet Award for Culture και το γερμανικό Erich Maria Remarque Prize. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

Κείμενα της Ασλί Ερντογάν έχουν εμπνεύσει έργα για το θέατρο (Σκάλα του Μιλάνου), το χοροθέατρο και τον κλασικό χορό, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο (Γαλλία). Η ζωή της έχει γυριστεί σε ντοκιμαντέρ από τον Οσμάν Οκκάν.

«Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου»

Οι βαρύτατες κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ασλί Ερντογάν, μία από τους πολλούς ομήρους του καθεστώτος του συνεπώνυμου προέδρου, θεμελιώνονται σε τέσσερα από τα κείμενα της συλλογής «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου».

Δημοσιευμένα μεταξύ Απριλίου 2014 και Αυγούστου 2016, τα κείμενα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της συνεργασίας της Ασλί Ερντογάν με τη δίγλωσση εφημερίδα Özgür Gündem. Πλάι στην πολύπαθη αυτή φιλοκουρδική εφημερίδα είχαν σταθεί αλληλέγγυοι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» Ερόλ Εντέρογλου, η Πρόεδρος της ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί και ο συγγραφέας Αχμέτ Νεσίν, αναλαμβάνοντας συμβολικά, μαζί με άλλους δημοσιογράφους και συγγραφείς, «βάρδια εκδότη» για μία ημέρα. Η σύλληψή τους στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης» μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος όσων έμελλαν να διαδραματιστούν το καλοκαίρι του 2017 στην Τουρκία. Η άγρυπνη πολιτική και κοινωνική συνείδηση της Ασλί Ερντογάν την ώθησε να επιλέξει ήδη από τον Απρίλιο του 2011 αυτή την εφημερίδα ως το βήμα του δημόσιου λόγου της.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Info

09 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα

Τηλ.: 2107282333 

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…