Newsroom

Newsroom

Αρχίζει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο της Αιξώνης

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν την Παρασκευή για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό 15 άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι για το μεγαλύτερο «real estate σκάνδαλο», όπως είχε χαρακτηριστεί.

580781cb1dc5240e588b45e3

Το κόλπο της Αιξωνής

Η υπόθεση της Αιξωνής χρονολογείται από το 1960. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού στο ύψος της Γλυφάδας με εξαιρετική θέα σε όλο το Σαρωνικό. Αυτό το «κομμάτι» γης δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί το μήλον της έριδος για πολλούς. Η χαρακτηρισμένη δασική έκταση ήταν του Δημοσίου.Η έκταση ξεκινάει να αλλάζει χέρια από την Ελπίδα Κυριαζοπούλου η οποία εμφανίζεται να την έχει κληρονομήσει και αμέσως μετά να την ρυμοτομεί και να την πουλάει σε ανυποψίαστους πελάτες. Να σημειωθεί ότι η έκταση είχε πουληθεί παραπάνω από μια φορά.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν ο Αναστάσιος Βασιλείου (που απεβίωσε) εμφανίζεται να έχει κληρονομήσει την έκταση 40.000 στρεμμάτων –με πλάστη διαθήκη όπως αποδείχθηκε- από την προηγούμενη «ιδιοκτήτρια» και να την πουλάει στους ένοχους πλέον Τζον Κωνσταντινίδης και Κώστας Γεωργίου. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστά χαρτιά από την Εφορία αλλά και από το Δασαρχείο Πεντέλης, προκειμένου να αποδείξουν ότι ήταν ιδιοκτήτες της έκτασης. Να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα από το 1934 έχουν ανακηρυχθεί αναδασωτέες εκτάσεις από το υπουργείο Γεωργίας καθώς και με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής.

Ο στόχος

Το κύκλωμα της Αιξωνής είχε βασικό στόχο να βρίσκει ανυποψίαστους αγοραστές με σκοπό να πουλήσει τα οικόπεδα. Μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ανθρώπους που δέχονταν να υπογράψουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζοντας ως αγοραστές των οικοπέδων. Αυτά τα προσύμφωνα τα χρησιμοποιούσαν ως τίτλους ιδιοκτησίας και στην συνέχεια οι «ιδιοκτήτες» έδιναν εντολή σε άλλους να τα πουλήσουν. Προσκομίζοντας τα παλιά προσύμφωνα έπαιρναν ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις απο το Δημαρχείο για την αγοροπωλησία και έτσι εξασφάλιζαν τίτλους ιδιοκτησίας που τις έδειχναν κατ’επέκταση σε αγοραστές οι οποίοι νόμιζαν ότι θα αποκτήσουν οικόπεδο φιλέτο σε πολύ χαμηλή τιμή.

  Η υπόθεση ανέκυψε στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο , όταν εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έρευνα, καθώς για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.

Βαρύς ο πέλεκυς σε πρώτο βαθμό

Η δικαιοσύνης απάντησε στο σκάνδαλο με πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις και πολυετείς ποινές σε 3 από τους 21 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, επιβάλλοντας στον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο 5 φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 19 χρόνια και 8 μήνες, στον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη ισόβια κάθειρξη και 8 χρόνια και στον επίσης επιχειρηματία Κων/νο Γεωργίου ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη. Από τους υπόλοιπους 18 κατηγορουμένους (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) οι 16 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 χρόνια, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής τους μέχρι τη δεύτερη δίκη τους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα.

Ο γνωστός ποινικολόγος και πρώην βουλευτής βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για την πολύκροτη υπόθεση της Αιξωνής και του επιβλήθηκε ποινή 5ετούς φυλάκισης με αναστολή για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου κατά του Δημοσίου.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.