"Άρσεναλ-Οπλοστάσιο" – Από τα αριστουργήματα του σοβιετικού κινηματογράφου

Η NEW STAR θα προβάλλει από 25 Ιουνίου στους κινηματογράφους το αριστούργημα του Αλεξάντρ Ντοβζένκο, «Άρσεναλ-Οπλοστάσιο». Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το σενάριο πλέκεται γύρω από την…

arsenal oplostasio

Η NEW STAR θα προβάλλει από 25 Ιουνίου στους κινηματογράφους το αριστούργημα του Αλεξάντρ Ντοβζένκο, «Άρσεναλ-Οπλοστάσιο». Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το σενάριο πλέκεται γύρω από την εξέγερση των μπολσεβίκων εργατών, που οχυρώθηκαν στο οπλοστάσιο του Κιέβου, το Γενάρη του 1918, ενάντια στους Ουκρανούς εθνικιστές, που κατείχαν τότε την εξουσία.

Όμως οι σκηνές πλανώνται στο χώρο και το χρόνο, απεικονίζοντας τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στη χώρα, την πείνα και τη δυστυχία, το θάνατο στα χαρακώματα, την εξέγερση που βράζει, μέχρι την τελική σκηνή που ο ήρωας στέκεται με γυμνό το στήθος μπροστά στα τουφέκια των εθνικιστών. Όμως οι σφαίρες τους δεν μπορούν να τον αγγίξουν και η ταινία απογειώνεται στο χώρο του μύθου!

Το «Αρσεναλ-Οπλοστάσιο» αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας του Ντοβζένκο μαζί με το«Ζβενιγκόρα»(προβάλλεται ήδη στην Αλκυονίδα) και τη «Γη».

Η επική διάσταση της γραφής αγγίζει τα όρια του μύθου: ο «θάνατος» του Τιμόχ μας θυμίζει το θρυλικό τέλος ενός άλλου μυθικού ήρωα της Ουκρανίας, του Ολέσκα Ντοβμπούχ (1719-1745) που ξεσήκωσε τους χωρικούς των Καρπαθίων κι όταν τον έστησαν στο απόσπασμα οι σφαίρες πηδούσαν πάνω απ’ το κορμί του! Ο Ντοβζένκο λέει ότι «το Αρσενάλ δεν είναι μια ιστορία, αλλά ένα ποίημα» κι έχει απόλυτα δίκιο.

Ο σκηνοθέτης αρνείται τη χρονική σειρά ενός πολιτικού ντοκουμέντου κι απελευθερώνει τη δράση από τις κατηγορίες του χώρου και του χρόνου: η εικόνα γίνεται λυρική μεταφορά, οι μεσότιτλοι ποιητικό ρήμα, η ροή των εικόνων μουσική (με αποκορύφωμα τη σκηνή του εκτροχιασμού, που παραλληλίζεται μ’ ένα ακορντεόν). Οι μεσότιτλοι παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δομή της ταινίας, σε μια εποχή που οι περισσότεροι σκηνοθέτες του βωβού θέλουν ν’ απαλλαγούν από αυτούς. Το Αρσενάλ ήταν ένα από τα τελευταία μεγάλα αριστουργήματα του σοβιετικού κινηματογράφου, που η λυρική κι επική έπαρση του ξεπερνά σ’ αρκετά σημεία την ξακουστή Γη του ίδιου σκηνοθέτη. Δυστυχώς όμως δεν έγινε εξίσου γνωστό στην Ευρώπη ενώ πρόκειται ίσως για την πιο όμορφη ταινία του Ντοβζένκο.

 

 

Ρέντη: Πώς «έδεσε» η ΕΛΑΣ τους οργανωτές των επεισοδίων-Καυχιούνταν για τη δολοφονία (video)

ΡΕΝΤΗ Σύλληψη

Ρέντη: Πώς «έδεσε» η ΕΛΑΣ τους οργανωτές των επεισοδίων-Καυχιούνταν για τη δολοφονία (video)

Πώς δρούσαν οι χούλιγκαν που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη αλλά και…

Καιρός: «Πέπλο» αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα – Άνεμοι τύπου Φοέν έως 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές

6098364

Καιρός: «Πέπλο» αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα – Άνεμοι τύπου Φοέν έως 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές

Τι είναι οι άνεμοι τύπου Φοέν οι οποίοι μαζί με την αφρικανική σκόνη θα κυριαρχήσουν…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απολύτως ανακριβές το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον αποκλεισμό του Αντώναρου

5616196

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απολύτως ανακριβές το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον αποκλεισμό του Αντώναρου

Η αξιωματική αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει «απολύτως ανακριβές» ενώ σημειώνει ότι και το δημοσίευμα που ακολούθησε…