Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τη διγλωσσία της ΝΔ για το Mακεδονικό

Άκρως αποκαλυπτικά για τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το «μακεδονικό» και την τότε στάση τους στο ζήτημα που είναι φυσικά διαφορετική σε σύγκριση με αυτήν που τηρούν σήμερα, είναι τα απόρρητα έγγραφα των Wikileaks που ήρθαν στην επιφάνεια. Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Πάγκαλος και Μολυβιάτης εμφανίζονται στα απόρρητα έγγραφα να ήταν υπέρ μιας οποιαδήποτε σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία» τη στιγμή που σήμερα η ΝΔ «αγκαλιάζει» τον εθνικισμό και απορρίπτει τη λύση της ονομασίας με συνθετικό του ονόματος της πΓΔΜ τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, το 2005 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τότε πρόταση Νίμιτς να υπάρχει το «Μακεδονία» ως συνθετικό της ονομασίας της πΓΔΜ.

5a6f1a231dc524e31e8b4583

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το Documento της Κυριακής φέρνοντας στο φως τα απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα των WikiLeaks, αν και η ΝΔ σήμερα με τη στάση που τηρεί στο «καυτό» ζήτημα του Μακεδονικού δεν αποδέχεται τη χρήση στην ονομασία της γειτονικής χώρας του όρου «Μακεδονία», το ίδιο κόμμα και μάλιστα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας με «Νέα, Άνω, Βόρεια» ή και «οποιοδήποτε άλλο».

Το «καυτό» τηλεγράφημα Μολυβιάτη


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, όπως αποκαλύπτεται από τα επίσημα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, το 2005 η Ελλάδα συμφώνησε με την πρόταση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς να υπάρχει το «Μακεδονία» ως συνθετικό της ονομασίας των Σκοπίων.

Το τηλεγράφημα που περιγράφει τη συνάντηση του αμερικανού επιτετραμμένου Τομ Κάντριμαν με τον εξ απορρήτων του Κώστα Καραμανλή, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη είναι ξεκάθαρο. Όταν ο Κάντριμαν ρωτά τι ακριβώς εννοεί η ελληνική κυβέρνηση όταν στις συναντήσεις της αναφέρει πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει διανύσει το 80% του δρόμου για τη συμφωνία, η απάντηση Μολυβιάτη δεν αφήνει καμία αμφιβολία. «Η Ελλάδα έχει δεχθεί από το 2005 τη σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”».

Στο τηλεγράφημα που στάλθηκε στις 10 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον, ο Μολυβιάτης αναφέρει πως την άνοιξη του 2005 η ελληνική κυβέρνηση είχε δεχθεί ως βάση της συζήτησης την πρόταση Νίμιτς (σ.σ τα Σκόπια απέρριψαν την πρόταση). «Το 80% της Ελλάδας ήταν η αποδοχή ότι το “Μακεδονία” θα μπορούσε να είναι μέρος του ονόματος. Τα Σκόπια θα έπρεπε να κάνουν το υπόλοιπο 20% συμφωνώντας σε μια παραλλαγή».

«Ο Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι υπήρχε και μια ψυχολογική αντίληψη που διέπει το πολιτικό ζήτημα. Δεν ήταν απλά ότι περίπου δυο εκατομμύρια έλληνες πολίτες θεωρούν τους εαυτούς τους “Μακεδόνες”. Οι Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους ιστορικά θύματα των πολίτικων των μεγάλων δυνάμεων αλλά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν να έχουν την ίδια μεταχείριση από ένα μικρότερο κράτος. Έχουμε συνηθίζει να είμαστε (βλασφημία διαγραφή) από ένα μεγάλος κράτος όπως η Τουρκία αλλά να έχουμε την ίδια μεταχείριση από ένα μικρότερο τυχάρπαστο όπως τα Σκόπια είναι απαράδεκτο” για τους περισσότερους Έλληνες», είπε ορθά κοφτά ο Μολυβιάτης.

«Οποιαδήποτε Μακεδονία» έλεγε ο Καραμανλής

Το 2008 τα Σκόπια επιχειρούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Για την είσοδό τους έπρεπε να συμφωνεί φυσικά και η Ελλάδα η οποία κατέστησε σαφές προς τις ΗΠΑ ότι τα Σκόπια δεν μπορούσαν να μπουν αν δεν λυνόταν το θέμα της ονομασίας.

Από το 2007 έως και το 2008 υπήρξε μια σειρά από επαφές του Κ. Καραμανλή, της Ντόρας Μπακογιάννη και του εξ απορρήτων του Καραμανλή, Πέτρο Μολυβιάτη με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα των WikiLeaks καθιστώντας εμφανές πως η κυβέρνηση Καραμανλή συμφωνεί με σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, στην πρώτη συνάντησή του με τον πρέσβη «ο Καραμανλής είχε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, λέγοντας ότι έχει κάνει ό,τι του αναλογεί την ώρα που τα Σκόπια γίνονται ολοένα πιο αδιάλλακτα».

«Μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σύνθετο όνομα «Νέα, Άνω, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία για χρήση στα διεθνή φόρουμ, και ένα άλλο όνομα (δηλαδή το συνταγματικό όνομα) για εσωτερική χρήση θα πρέπει να βρεθεί τώρα πριν από τη συνοδό του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την είσοδο της πΓΔΜ στους ευρωατναλτνικους θεσμούς».

Και έρχεται το πιο ενδιαφέρον κομμάτι: «Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κοινή γνώμη είχε αντιταχθεί έντονα σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» αλλά μετά την πρόταση του Νίμιτς πριν από δυο χρόνια, η οποία αποτελεί βήμα προόδου, η Ελλάδα υπό την ηγεσία Καραμανλή έκανε το “τολμηρό βήμα” να δεχθεί την πρόταση Νίμιτς ως βάση για διαπραγμάτευση, το οποίο έφερε τεράστιο πολιτικό κόστος στον Καραμανλή και στο κόμμα της ΝΔ.

Υπέρ και η Ντόρα σε συνθετικό «Μακεδονία» – «Γελοίο» το «μακεδονικό» για τον Πάγκαλο


Συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη είχε και η Ντόρα Μπακογιάννη έναν μήνα πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Η τότε υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας δια τύπωσε με σαφήνεια την ελληνική θέση, που περιελάμβανε πλέον το erga omnes, δηλαδή μια ονομασία της χώρας για κάθε χρήση. 

Σύμφωνα με το απόρρητο τηλεγράφημα: «Η Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί μια ονομασία που θα “περιγράφει το είδος της δημοκρατίας που έχει η χώρα”, αποκλείοντας τη “συνταγματική” και “ανεξάρτητη”. Το όνομα δεν μπορεί να “μονοπωλεί τη Μακεδονία”. Το όνομα πρέπει να δείχνει ότι είναι “μέρος της Μακεδονίας” αλλά όχι της “βουλγαρικής ελληνικής Μακεδονίας”. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί το “Άνω” η Νέα. Πρόσθεσε ότι “χρειαζόμαστε μια σαφή λύση που είναι erga omnes και τελική”.

Από τη μεριά του, όταν ο Πάγκαλος ως πρώην υπουργός συνάντησε τον αμερικανό πρέσβη, το Φεβρουάριο του 2008 χαρακτήρισε το “μακεδονικό” ως “γελοίο” θέμα.

Μεταξύ άλλων στο τηλεγράφημα αναφέρεται και το εξής: «Τώρα που η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να επιτραπεί στους Μακεδόνες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ονομασία επιθυμούν[…]. Όσο για τους ελληνικούς φόβους αλυτρωτισμού, και αυτοί ήταν “γελοίοι” και προέρχονται από τις αναμνήσεις της ελληνικής Δεξίας στον εμφύλιο πόλεμο και φόβους ότι οι κομμουνιστές δυνάμεις θα έρθουν στην Ελλάδα από τις σλαβικές χώρες».

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…