Newsroom

Newsroom

Απιαστο όνειρο οι διακοπές για τους Έλληνες σε λίγα χρόνια

Μόνο ξένοι θα μπορούν να χαρούν τα νησιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής

5961e9391dc5240b408b4567

Aπό την αρχή της κρίσης, όλο και λιγότεροι Έλληνες μπορούν να φύγουν για διακοπές σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά και όπως φαίνεται αυτή η τάση θα συνεχιστεί και αυτοί που θα απολαμβάνουν τα νησιά το Αιγαίου θα είναι μόνο οι ξένοι.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολή αλλά ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Το δημοσίευμα φέρνει ως παράδειγμα η απουσία επενδύσεων σε ξενοδοχειακές υποδομές εξαιτίας του πλήθους των αντικινήτρων που έχουν επιβληθεί και των φορολογικών αυξήσεων σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην ακτοπλοΐα, αναφέρει το ρεπορτάζ επισημαίνοντας παράλληλα πως ο ελληνικός τουρισμός αλλάζει δραστικά, κάνοντας αναφορά στην Μύκονο όπου οι Έλληνες ήδη σπανίζουν , ενώ οι Γερμανοί και οι Άραβες πλειοψηφούν εύκολα. 

Ίσως βέβαια κάποιος να πει ότι η Μύκονος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όμως τι να πει κανείς για λιγότερο αναγνωρίσιμα διεθνώς νησιά όπως η Φολέγανδρος ή και η Μήλος. Μέρη στα οποία υπάρχουν υψηλές πληροτήτες και τιμές, από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι υποδομές, ξενοδοχειακές κι άλλες, για πολλούς λόγους, δεν ακολούθησαν την αύξηση του τουριστικού κύματος, ενώ για να βρει κάποιος καμπίνα και θέση για το αυτοκίνητό του σε πλοίο της γραμμής πρέπει να έχει μεριμνήσει πολλές εβδομάδες νωρίτερα.

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό έχει οδηγήσει γενικότερα τις τιμές σε επίπεδα δυσπρόσιτα για τα ελληνικά νοικοκυριά, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 34,6% την τελευταία επταετία.

Ο κίνδυνος να γίνουν απλησίαστες οι διακοπές για τους Έλληνες δεν είναι απλώς υπαρκτός, υπογραμμίζει η κυριακάτικη εφημερίδα και προσθέτει πως είναι γεγονός για ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού , ακόμα και για άνω του μέσου όρου εισοδήματα. Ο εσωτερικός τουρισμός, στο σύνολο του τομέα, κρατούσε την περίοδο προ κρίσης 2006-2008 περίπου το το 25% του συνόλου των εσόδων (περίπου 4 δισ. ευρώ λένε τα στοιχεία των ειδικών). Κατά τη διάρκεια της κρίσης το ποσοστό αυτό κατέρρευσε, φτάνοντας το 2015 να καταγράφει μείωση 67%.

Πλέον, ολένα και λιγότεροι Έλληνες κλείνουν διακοπές,πάνε για λιγότερες ημέρες, ψάχνουν φτηνή διαμονή και δεν πληρώνουν για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως ακριβά φαγητά, εκδρομές.

Σε μια ελεύθερη οικονομία προσφοράς και ζήτησης τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν πλέον αντικαταστήσει το κενό των Ελλήνων με ξένους επισκέπτες.

Φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 28 εκατ. σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου παρατηρείται συνολικά αύξηση 10,1% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016.Δηλαδή, οι ξένοι διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια. 

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…