Απέσυραν τον Παναμά και άλλες 7 χώρες από την μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων

«Οκτώ χώρες (ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος) αποσύρθηκαν από την μαύρη λίστα (...) αφού δεσμεύτηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της ΕΕ», διευκρινίζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.

5a671d581dc52475288b45ee

Οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ απέσυραν από τη μαύρη λίστα των Βρυξελλών με τους φορολογικούς παραδείσους οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Παναμάς, σε σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πλέον απομένουν μόνο 9 χώρες σε αυτήν τη μαύρη λίστα, η οποία υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, και είναι η πρώτη στην ιστορία της ΕΕ. Ο κατάλογος αυτός αφορά μόνον χώρες εκτός ΕΕ.

Οι αρχές καθεμίας από τις χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα σήμερα αναλαμβάνουν δεσμεύσεις “με υπογεγραμμένες από πολύ υψηλά ιστάμενους επιστολές” τους προς την ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Η μαύρη λίστα λειτουργεί”, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαφ Γκοράνοφ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, καθώς, όπως εξήγησε, οι χώρες που αποσύρθηκαν από την λίστα “εργάστηκαν σκληρά για να δεσμευτούν για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής τους πολιτικής”.

Την άποψη ότι πρέπει να ζητηθεί η άδεια των σχετικών χωρών προκειμένου να δημοσιευθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν για να συνεργαστούν με την ΕΕ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας και προεδρεύων του ECOFIN.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά των οκτώ χωρών από τη «μαύρη λίστα» στη «γκρίζα» θα μπορούσε να υπονομεύσει την «αξιοπιστία» της λίστας, γι΄ αυτό η Επιτροπή επιθυμεί τη δημοσιοποίησή τους. Ωστόσο, ο προεδρεύων του ECOFIN σημείωσε πως «δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις επιστολές αυτόματα», προσθέτοντας ότι η πρόταση του Συμβουλίου ήταν να έρθουν σε επαφή με τις χώρες αυτές προκειμένου να ζητήσουν την άδειά τους.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έγραψε στο Twitter: “Μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων: η ευρωπαϊκή πίεση φέρνει τα πρώτα της αποτελέσματα!”.

Οι οκτώ αυτές χώρες που αφαιρέθηκαν από την μαύρη λίστα περνάνε τώρα σε μια γκρίζα λίστα, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες που έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν την αρμόζουσα συμπεριφορά όσον αφορά τα φορολογικά θέματα και βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, οι 28 χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μια μαύρη λίστα με 17 φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός ΕΕ.

Μετά την αφαίρεση των οκτώ χωρών, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει πλέον μόνον εννέα: Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η υιοθέτηση της λίστας αυτής αποφασίστηκε στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει για διάφορα συστήματα φοροδιαφυγής –“LuxLeaks” στα τέλη του 2014, “Panama Papers” τον Απρίλιο του 2016 και “Paradise Papers” τον Νοέμβριο του 2017.

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…