Newsroom

Newsroom

Απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κόλλια για τον ακρωτηριασμό των ζώων

Απάντηση στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Τύπο, αναφορικά με την εισήγησή…

kollias 0

Απάντηση στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Τύπο, αναφορικά με την εισήγησή του για ακρωτηριασμό των ζώων απέστειλε ο βουλευτής Κορίνθου της Ν.Δ. Κώστας Κόλλιας. 

Ο κ. Κόλλιας αναφέρει στην απάντησή του ότι ουδέποτε έκανε λόγο για κοπή αυτιών, για ακρωτηριασμούς για λόγους αισθητικής και για επεμβάσεις μη θεραπευτικού  χαρακτήρα, λέει ωστόσο ότι ζήτησε να επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κοπή μόνο της ουράς κατά το 1/3 στις πρώτες μέρες της ζωής των σκύλων, μόνο για μια μικρή κατηγορία κυνηγετικών σκύλων εργασίας, για καθαρά ιατρικούς λόγους, καθώς και για λόγους προστασίας, υγείας και ευζωίας του ζώου. “Αυτές οι φυλές”, λέει ο βουλευτής “λόγω ιδιομορφίας του ελληνικού εδάφους, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την ώρα του κυνηγιού διότι λόγω της συνεχούς κινήσεως της ουράς προκαλούνται τραυματισμοί οι οποίοι οδηγούν σε γάγγραινα ή σηψαιμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθεί το υποχρεωτικό κόψιμο της ουράς, που είναι πράξη επώδυνη, ή ακόμα και ο θάνατος του ζώου”.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, τα οποία παρατίθενται παρακάτω, ο Κώστας Κόλλιας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που σε κάποιες ράτσες το κόψιμο της ουράς είναι επιβεβλημένο. “Τα ζώα εργασίας τραυματίζονται, μολύνονται, υποβάλλονται σε επώδυνες θεραπείες και κάποιες φορές πεθαίνουν. Ακριβώς για να μη συμβαίνει αυτό, μέρος της ουράς αφαιρείται σε μικρή ηλικία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δε γίνεται από σαδισμό ούτε από μόδα. Αντιθέτως, γίνεται για την προστασία του ζώου. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί, κάποιες ράτσες εξαιρούνται και θεωρώ κύριε Υπουργέ, ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και εδώ”, ανέφερε ο βουλευτής.

Διαβάστε το απόσπασμα των πρακτικών 

“Η δεύτερη διάταξη αφορά τους ακρωτηριασμούς.

Και πάλι ο νομοθέτης θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ακρωτηριασμών, για αισθητικούς σκοπούς, οι  οποίοι πολλές φορές γίνονται με τρόπους βασανιστικούς για τα ζώα.

Εννοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να απαγορευτούν οι ακρωτηριασμοί και συμφωνώ με τις φιλοζωικές οργανώσεις που λένε ότι θα πρέπει να διώκεται και ο κτηνίατρος που τις εκτελεί.

Πλην όμως ο νόμος, προσπαθώντας να θεραπεύσει ένα κακό, δημιουργεί κινδύνους, κυρίως για κάποιες κυνηγετικές ράτσες.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που σε κάποιες ράτσες το κόψιμο της ουράς είναι επιβεβλημένο. Τα ζώα εργασίας τραυματίζονται, μολύνονται, υποβάλλονται σε επώδυνες θεραπείες και κάποιες φορές πεθαίνουν.

Ακριβώς για να μη συμβαίνει αυτό, μέρος της ουράς αφαιρείται σε μικρή ηλικία.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δε γίνεται από σαδισμό ούτε από μόδα. Αντιθέτως, γίνεται για την προστασία του ζώου.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί, κάποιες ράτσες εξαιρούνται και θεωρώ κύριε Υπουργέ, ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και εδώ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί για αισθητικούς σκοπούς με την εξαίρεση για κάποιες από τις ράτσες εργασίας και κυνηγιού, με αυστηρή διαδικασία”. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…