Newsroom

Newsroom

Άθλιος πολιτικά, αντιθεσμικός, κοινώς Γιάννης Στουρνάρας

Κάνετε λάθος αν νομίζετε πως ο Γιάννης Στουρνάρας αυτή την περίοδο είναι ένας Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες.

57fded4e1dc524ed108b468a

Του Κώστα Βαξεβάνη

Συνήθως προσέχουν, είναι επιτηδευμένα έστω διαλλακτικοί και επειδή ξέρουν πως υπηρετούν πολιτικές που τροχίζονται καθημερινά πάνω στην κοινωνική αντίδραση, θέλουν να διατηρούν προφίλ σχολαστικού τεχνοκράτη. Ο Στουρνάρας λοιπόν , αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά του στην Επιτροπή της Βουλής όπου κατέθεσε, δεν έχει τέτοια εικόνα. Είτε επειδή πιστεύει πως είναι ένας μικρός αδικημένος πρωθυπουργός με υποσχέσεις πως θα γίνει μεγάλος και πραγματικός, είτε επειδή είναι πιεσμένος από το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ για το οποίο ερευνάται η σύζυγός του και το οποίο ίσως φτάσει ως την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών, παρουσιάζει μια πρωτοφανή συμπεριφορά για το ρόλο του. Ας μην κάνουμε ψυχολογία όμως. Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο Στουρνάρας, ο οποίος είπε στην Επιτροπή, πως ο προκάτοχός του Γιώργος Προβόπουλος, ίσως έχει ψυχολογικά προβλήματα, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Ας δούμε τι ακριβώς έκανε ο Στουρνάρας.

1. Στάθηκε απέναντι στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου με θρασύτητα και αγένεια. Απευθύνθηκε πολλές φορές σε βουλευτές μιλώντας τους στον ενικό (όχι δεν είναι θέμα σαβουάρ βιβρ) λέγοντας μάλιστα «ξέρω ποιός είσαι». Ένας μη εκλεγμένος, διορισμένος από όργανα εκτός Ελλάδας, απευθύνθηκε στο όργανο που τον ελέγχει με αρμοδιότητες Εισαγγελέα, για να κάνει επίθεση σε βουλευτές.

2. Αποκάλυψε ο ίδιος μέσα στην Επιτροπή, πως την εποχή των διαπραγματεύσεων, έλεγε στον Ντράγκι, να μην ακούει τι λέει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Δηλαδή ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, ο οποίος με βάση τον ελληνικό νόμο είναι υποχρεωμένος να στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν στήριζε τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά υπονόμευε τον Υπουργό Οικονομικών και τη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν είναι απλός μη σεβασμός του θεσμικού ρόλου, αλλά προδοσία

3. Όταν βουλευτής μέλος της Επιτροπής, τον ρώτησε για τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν τη σχέση της συζύγου του με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ , ο Στουρνάρας υποτιμητικά είπε στο βουλευτή «περιποιεί τιμή στη Βουλή να αναφέρεστε σε αυτό το περιοδικό”. Το έντυπο ήταν φυσικά το HOT DOC το οποίο έχει αποκαλύψει τις εισπράξεις της κυρίας Στουρνάρα από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν έχει σημασία ποιό είναι το έντυπο. Το θέμα είναι ότι ο Διοικητής της ΤτΕ, δεν σέβεται ούτε τον Τύπο και το δικαίωμά του να αποκαλύπτει, ούτε τους βουλευτές τους οποίους απαξιώνει με βάση το τι διαβάζουν. Ο βουλευτής είναι υποχρεωμένος να ρωτήσει για αυτό που δημοσιεύτηκε και δεν ψιθυρίζεται απλώς και ο Στουρνάρας είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έδειξε για μια ακόμη φορά πως χρησιμοποιεί την ΤτΕ και το ρόλο του για προσωπικό του συμφέρον. Ένα μήνα πριν, είχε βάλει την ίδια την ΤτΕ να απαντήσει για το δημοσίευμα που αφορούσε τη γυναίκα του, σα να ήταν θέμα που αφορούσε την Τράπεζα.

4. Όταν ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ρώτησε τον Στουρνάρα γιατί καλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεξιώνεται τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Σακελλαρίου οι οποίοι είναι υπόδικοι, ο Στουρνάρας απάντησε πάλι με θράσος πως θα καλεί όποιον θέλει. Προφανώς θα καλεί όποιον θέλει, αλλά πρέπει να εξηγεί και τους λόγους που θέλει ως θεσμικό όργανο και όχι ως Στουρνάρας στο ταβερνείο της γειτονιάς τον Παπασταύρου παντών των λιστών. Την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα γιατί κάλεσε τον Πρετεντέρη.

5. Ο Στουρνάρας είπε πολλά ψέματα, τα οποία μάλιστα εντόπισαν τα μέλη της Επιτροπής. Η κατάθεσή του ήταν αντίθετη με όσα κατέθεσαν άλλα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή. Σε ένα από τα ψέματα αυτά, ο Στουρνάρας, υποστήριξε πως τα δάνεια προς τα ΜΜΕ, ήταν τα πιο εξασφαλισμένα δάνεια και μόνο το 25% παρουσιάζει μη ενημερότητα. Ορθά οι βουλευτές άθροισαν πρόχειρα τα γνωστά κόκκινα δάνεια των ΜΜΕ και του είπαν πως είναι αναντίστοιχος με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί. Το κυριότερο είναι πως αντί ο Στουρνάρας να εκθέσει στην Επιτροπή το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή πως τα δάνεια που εμφανίζονται εξυπηρετούμενα δεν είναι στην πραγματικότητα γιατί γίνονταν συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις με αμφισβητούμενες εγγυήσεις, επιχείρησε να τους καλύψει και να εμφανίσει μια εικόνα τραπεζικής σύνεσης. Την ώρα μάλιστα που τα συγκροτήματα Τύπου καταρρέουν, ανεξάρτητα από το τι γράφουν οι δανειακές συμβάσεις.

6. Έμεινε έκθετος όταν αποδείχθηκε στην Επιτροπή πως υπήρξαν διαρροές στον Τύπο για το μπλοκάρισμα της Τράπεζας Αττικής πριν παρθούν αποφάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορα θέματα που σχετίστηκαν και με τις τηλεοπτικές άδειες και γυρνώντας με θράσος στην Επιτροπή, είπε «ψάξτε εσείς για τις διαρροές». Το είπε αυτός που έπρεπε να έχει ήδη διατάξει έρευνα στην ΤτΕ για τις διαρροές που κλόνισαν μια Τράπεζα.

Ο Στουρνάρας δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένα. Ζει ενδεχομένως την προσωπική του αφήγηση, που τον τοποθετεί ανεπίσημα στο θρόνο του ανθρώπου που διοικεί την Ελλάδα ή έστω του καλού και υπάκουου παιδιού σε ξένα κελεύσματα. Δεν έχει ούτε την πολιτική ωριμότητα, ούτε την ικανότητα να καταλάβει πως είναι ένα όργανο του οποίου την ικανότητα για να γίνει πρωθυπουργός εκτιμούν μόνο μερικοί μισητοί πολιτικοί στην Ελλάδα, όπως ο Σημίτης και ο Πάγκαλος. Ο Στουρνάρας θα έπρεπε να διδάσκεται περισσότερο από το παράδειγμα και την τύχη του μέντορά του, Γιάννου Παπαντωνίου, παρά από την φαινομενική παντοδυναμία του. Γιατί μπορεί να μην υπάρχει αμφιβολία πως όλοι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στην Ευρώπη έχουν λίγο πολύ τις προδιαγραφές Στουρνάρα, αλλά το σύστημα δεν ανέχεται αυτούς που τις κάνουν δημόσια εικόνα και πολιτική. Όχι, ο Ντράγκι δεν θα τολμούσε να επιτεθεί και να απαξιώσει τον Τύπο επειδή γράφει γι’ αυτόν, ούτε θα έκανε τραπεζώματα με Παπασταύρους. Για να το πω διαφορετικά και απλά να το καταλάβει και ο Γιάννης Στουρνάρας: οι Γερμανοί όταν αποχωρούσαν στην Κατοχή, τους πρώτους που εκτελούσαν ήταν οι συνεργάτες τους.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…