Αθήνα προς Βερολίνο: Οι γερμανικές αρχές ήταν ενήμερες για τα στοιχεία του Αφγανού από το 2013

Αίτημα ασύλου, το οποίο απορρίφθηκε, είχε υποβάλει στην Ελλάδα ο Αφγανός που κατηγορείται για τη δολοφονία της 19χρονης στο Φράιμπουργκ και ο οποίος είχε επιτεθεί εναντίον μιας 20χρονης στην Κέρκυρα το 2013, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία του άνδρα, συμπεριλαμβανομένων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, είναι καταχωρημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων από το 2013, όταν υπέβαλε το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, και είναι διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών - μελών.

585310131dc524817f8b45af

Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, οι γερμανικές αρχές απέστειλαν στις 14 Δεκεμβρίου τα δακτυλικά αποτυπώματα του άνδρα, ο οποίος είχε καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013. Τότε, τα στοιχεία του καταχωρήθηκαν, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο ίδιος άνδρας, όπως επιβεβαιώνουν τα δύο υπουργεία, συνελήφθη το 2013 , δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο άνδρας παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλή¬ρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Αφού εξέτισε τα 2/5 της ποινής του, ο άνδρας αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Ωστόσο, δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Τα δύο υπουργεία σημειώνουν ότι «η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα. Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» και για σοβαρές παραλείψεις των ελληνικών αρχών.