Newsroom

Newsroom

Ανυποχώρητη η Μέρκελ, απαιτεί λιτότητα μέχρι τελικής πτώσεως

Η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση στο Μιλάνο να δείξει ποιος είναι το…

merkel 0 1

Η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση στο Μιλάνο να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» στην Ευρώπη, απορρίπτοντας πρακτικά τις πιέσεις από Γαλλία και Ιταλία (και η Ελλάδα, κύριε; Η Ελλάδα όχι;) για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να περιοριστεί η ανεργία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της συνόδου, Ματέο Ρέντσι, εξέδωσε ανακοίνωση ενόσω αυτή ακόμη ήταν σε εξέλιξη, με την οποία ζητούσε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε και την ενόχλησή του για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. «Αν μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια επιτροπή που βρίσκει λάθη στις χώρες-μέλη με ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ίσως σεβόμαστε τους κανόνες της γραφειοκρατίας, αλλά σίγουρα σκοτώνουμε την ελπίδα που μπορεί να προσφέρει η πολιτική», ανέφερε ο Ρέντσι. 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Αντίθετα η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθούν τους κανόνες. 

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίζει να επιβραδύνεται, αν δεν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. «Αν όλοι εφαρμόζουν λιτότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Γαλλία, θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση» της οικονομίας, είπε. 

Στη διάρκεια της τρίωρης διάσκεψης εξετάστηκαν πολλά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ αυτών ένα ποσό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αποδεσμεύσουν οι Βρυξέλλες σε διάστημα δύο ετών (2014-2015). Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια «εγγύηση για τους νέους», που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ότι κανένας νέος μικρότερος των 25 ετών δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς μια πρόταση —για εργασία, εκπαίδευση, πρακτική (stage)— αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι. 

Ο Ολάντ αρχικά είχε ζητήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ και την απλοποίηση των διαδικασιών, όμως τελικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι «να διατεθούν οι πόροι που έχουν αποδεσμευτεί», υπαναχωρώντας μπροστά στη Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι ότι δεν αρκούν τα χρήματα, αλλά το ζήτημα είναι να κυκλοφορήσουν».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…