Άνοιγμα Τσίπρα στον "προοδευτικό" χώρο και αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε προσωπικότητες του «προοδευτικού» χώρου για συμπόρευση της Αριστεράς με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, μιλώντας στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη για τον απολογισμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια.

57e95d671dc5245a1d8b4591

Έχοντας απέναντί του στην πρώτη σειρά των καθισμάτων στελέχη όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προσωπικότητες για την προσπάθεια μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη». «Από αυτό το κοινό αγώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περισσεύει κάνεις και καμία», είπε ο κ. Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως «το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ευκαιρία να ξεκινήσει ο αναγκαίος διάλογος και να διευρυνθεί. Ξέρω ότι σε αυτό το διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας που έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

«Γνωρίζω ωστόσο, όπως και όλοι μας, ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, οι πολιτικές κινήσεις οι προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελα να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς ιδιοτέλειες και να καταθέσουν την άποψή τους και να προσφέρουν στην μεγάλη αυτή η προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον ερχόμενο Οκτώβριο, διεξάγεται σε μια «ιστορική καμπή» καθώς η Ευρώπη διέρχεται τριπλή κρίση. Όπως είπε, η συμπόρευση των «προοδευτικών» δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο για την αλλαγή του τοπίου και την άρση του αδιεξόδου.

Κίνδυνος για την Ε.Ε. οι λαϊκιστές της δεξιάς και η ακροδεξιά

O Πρωθυπουργός έστειλε μηνυμα ότι «κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι όσοι θέλουν να την αλλάξουν, αλλά οι λαϊκιστές της δεξιάς και η ακροδεξιά που θέλουν να τη διαλύσουν».

Κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που πραγματοποιεί ο επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για την παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη», γιατί «αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πολος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη».

«Γι’ αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ», είπε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια αυτή να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα γόνιμο μπόλι.

Έως τη Ρώμη να έχουμε συμφωνήσει σε μια κοινωνική Ευρώπη, δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί αυτό που πρέπει, σημείωσε και προέκρινε το χρέος. Χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο των μεσογειακών λαών.

«Οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργσιών και σε μέρος της λύσης».

Επισήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο μετά. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ