Ανοίγει πάλι η "ψαλίδα": Διψήφιο προβάδισμα επί του Τραμπ η Κλίντον

Διψήφιο προβάδισμα επί του Ντόναλντ Τραμπ ανέκτησε η Χίλαρι Κλίντον αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters.

576e2e2a1dc524a3648b481d

Η έρευνα (20ή-23η Ιουνίου) κατέδειξε ότι το 46,6% των Αμερικανών που είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της Κλίντον και το 33,3% υπέρ του Τραμπ. Ενα 20,1% δεν τάχθηκε υπέρ κανενός από τα δύο αυτά πρόσωπα. 

Μετά από το μακελειό στο Ορλάντο, στις 12 Ιουνίου, η δημοτικότητα του Τραμπ είχε ενισχυθεί για λίγο, όταν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα απαγορεύσει στους μουσουλμάνους την είσοδο στη χώρα εάν εκλεγεί πρόεδρος. Τότε το προβάδισμα της Κλίντον είχε μειωθεί στις 9 εκατοστιαίες μονάδες. Ωστόσο η άνοδος του ποσοστού του Τραμπ φαίνεται ότι ήταν προσωρινή μόνο, αντίθετα με την αύξηση του ποσοστού του στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων πέρυσι, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας. 

Το προβάδισμα της Κλίντον, που ανέρχεται σε 13,3 εκατοστιαίες μονάδες, είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που διατηρούσε πριν από την επίθεση στο Ορλάντο. Η υποχώρηση του ποσοστού του Τραμπ καταγράφηκε την ώρα που ο υποψήφιος πασχίζει να δείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την εκστρατεία της Κλίντον, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη τάξη μεγέθους και ιδιωτικών συνεισφορών στη χρηματοδότησή της. Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο εκστρατειών που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως ο Τραμπ στις αρχές Ιουνίου διέθετε μόλις 1,3 εκατομμύριο δολάρια, ενώ η Κλίντον 42 εκατ. δολάρια. Ο Τραμπ προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων του, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αντλήσει χρήματα από την «άπειρη» προσωπική του περιουσία εάν χρειαστεί, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει χρήματα σε διάφορες εκδηλώσεις και μέσω του Διαδικτύου. 

Στο μεταξύ όμως ηγετικά στελέχη του GOP, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Ουόκερ, συνεχίζουν να εκφράζουν δημόσια επιφυλάξεις για τον υποψήφιο, ο οποίος έχει προκαλέσει οργή σε μεγάλο μέρος του ρεπουμπλικανικού κομματικού κατεστημένου με τη ρητορική του. 

Η έρευνα συνέλαβε εν μέρει την αντίδραση των Αμερικανών στην απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit, εξέλιξη που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως συνάδει με την απροσδόκητη υποψηφιότητα του Τραμπ, καθώς βασίζεται στο ευρύ, ισχυρό κύμα αντίδρασης εναντίον της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει τις χώρες της Δύσης. Η δημοσκόπηση της Ipsos διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις 1.201 πιθανών ψηφοφόρων και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Το ποσοστό αξιοπιστίας της —ή στατιστικού σφάλματος— είναι ±3,3 εκατοστιαίες μονάδες.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…