Ανησυχία για παγετώνα της Ανταρκτικής που λιώνει με δραματικούς ρυθμούς

Έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη αποκόλληση του παγετώνα Τόττεν της ανατολικής Ανταρκτικής εκφράζουν επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, προειδοποιώντας πως αν αυτό συμβεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

573ea1dd1dc5249c5c8b5112

Αν και σε αρκετά τμήματα της Ανταρκτικής οι πάγοι λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αστάθεια του Τόττεν μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη, επειδή είναι ιδιαίτερα ασταθής στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον Alan Aitken, έναν από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change. 

Αναλύοντας δεδομένα από εναέριες έρευνες, η διεθνής ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα μελέτησε το ιστορικό επέκτασης και υποχώρησης του παγετώνα, που δείχνει να λιώνει περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Ο παγετώντας Τόττεν δεν είναι ο μεγαλύτερος της Ανταρκτικής, στηρίζεται όμως με δυσκολία σε μία λεκάνη βάθους 1 μιλίου γεμάτη χιόνι και πάγο, στο μέγεθος της Καλιφόρνια – και αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερο πάγο από οποιοδήποτε άλλο σημείο στην Ανταρκτική. Αν ο Τόττεν υποχωρήσει στη λεκάνη αυτή, μπορεί να απελευθερώσει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 1,2-1,8 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τον Aitken, η αποδυνάμωση του Τόττεν πυροδοτείται από μία άνευ προηγουμένου αύξηση της θερμοκρασίας, που αν συνεχιστεί δεν αποκλείεται να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών ακόμα και κατά 2,7 μέτρα. 

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…