Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μετά την ομιλία Μητσοτάκη

Μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της Βουλής ξεκίνησε ένας κύκλος τοποθετήσεων σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και μελών της αντιπολίτευσης. «Η χώρα βιώνει πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» είπε στην Ολομέλεια κατά η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

580762ab1dc5241d1c8b45f4

Πέρα από τον «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» που είπε, αναφερόμενος στο περιστατικό δημοσιοποίησης ιδιωτικής υπόθεσης δικαστικού του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως η ΝΔ δεν θα συναινέσει στη σύνθεση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο σε ισχύ βρίσκεται ο νόμος Παππά. «Αναμένουμε την οριστική απόφαση του δικαστηρίου και αν κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μια και μόνο επιλογή να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ» πρόσθεσε, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος.

«Θράσος χιλίων πιθήκων»

Πρώτος απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας αποκάλεσε τη ΝΔ «ράμπο» του κράτους δικαίου, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανέγνωσε σωστά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο υπουργός επισήμανε πως οι δικαστές στηλιτεύουν στην ανακοίνωσή τους τον απαράδεκτο κιτρινισμό, ο οποίος γίνεται όπλο στη φαρέτρα της διαπλοκής. «Ποιοι το έφτιαξαν αυτό το σύστημα κ. Μητσοτάκη;» είπε ρωτώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτοντας: «Πότε έφτιαξε η αριστερά παρακράτος;».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ ως προς τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τόνισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πετάξατε λευκή πετσέτα παράδοσης» στους καναλάρχες και στους μεγαλοεργολάβους.

«Κι ενώ επικαλείστε το κράτος δικαίου και την εφαρμογή του Συντάγματος, δεν συναινείτε στη συγκρότηση του ΕΣΡ» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα, που μέσα σε όλα έχει «θράσος χιλίων πιθήκων».

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε, τέλος, της ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν είναι με τα συμφέροντα των εργαζομένων ή του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση αν είναι υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή αν συμφωνεί με τις θέσεις του ΔΝΤ για το ζήτημα.

Το λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκινώντας με εξυπνακισμούς την απάντησή του, αφού δεν ήξερε πώς να αποκαλέσει τον Νίκο Παππά. «Τον υπερυπουργό καναλάρχη ή τον υπερκαναλάρχη υπουργό», ανακυκλώνοντας επί της ουσίας τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του ΕΣΡ.

«Ράμπο ιδιωτικών συμφερόντων»

Ο Παππάς ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπου για τους ήπιους -σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν ακουστεί- χαρακτηρισμούς. Η επίθεση του υπουργού Επικρατείας στην ΝΔ ήταν ευθύτατη, λέγοντας πως αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει πολιτικό στίγμα, παρουσιάζεται ως «ράμπο ιδιωτικών συμφερόντων».

«Δεν γίνεται υπό όρους η συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως «να πάμε σε μια σύνθεση του ΕΣΡ που να μας βρίσκει όλους σύμφωνους».

Και κατέληξε λέγοντας με καυστικό ύφος: «Να πείτε στο λαό πως θέλετε να επιστραφούν πίσω τα λεφτά που για πρώτη φορά πλήρωσαν οι καναλάρχες. Αυτή είναι η μόνη υποχρέωσή σας πλέον».

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»