Αναστασιάδης: Aν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση

«Δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα», επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι «αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση», ενώ σχολίασε και την αναφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα επέμεινε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».

5879c4c71dc524ee148b46bb

«Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί», υπογράμμισε  ο Κύπριος πρόεδρος στο Euronews και αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες, είναι η πρώτη φορά που κατατέθηκαν χάρτες, όπως επίσης η πρώτη φορά που η Τουρκία συμμετέχει σε διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων.

Μιλώντας για την ένταση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «το επεισόδιο δεν έγινε επί της ουσίας, έγινε επί θεμάτων διαδικασίας, κατά πόσο θα πρέπει να είναι παρούσα η Ε.Ε., συμμετέχουσα, ως ενδιαφερόμενη, ως παρατηρητής, συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό».

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τις παρεμβάσεις της Ε.Ε., παρ’ όλο που δεν εμπλέκεται άμεσα στα όσα συμφωνηθούν μεταξύ των μερών.

Η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη

euronews: Κύριε πρόεδρε ενώ είχαν καλλιεργηθεί πολύ υψηλές προσδοκίες για τη συγκεκριμένη διάσκεψη, τελικά καταλήξατε σε μια απόφαση επί του διαδικαστικού και σε ένα συμπέρασμα ότι μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήρθε με μια ολοκληρωμένη πρόταση στο τραπέζι. Αυτό τι σημαίνει ότι οι άλλες πλευρές δεν επιθυμούν λύση;

Ν.Αναστασιάδης: Πρώτον δεν ήρθαμε με τις υψηλότερες των προσδοκιών. Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί. Πρώτον όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές με κατάθεση χάρτη, έστω και αν διαφωνούμε, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο. Όσον αφορά τις εγγυήσεις, για πρώτη φορά η Τουρκία συμμετέχει σε έναν διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, μιλάμε για ένα διάλογο.

euronews: Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι και το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις και είδαμε και πάλι τη μεγάλη διάσταση των απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο κύριος Ερντογάν είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσουν από την Κύπρο και ότι η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Είστε ακόμα αισιόδοξος ότι υπάρχει προοπτική λύσης;

Ν.Αναστασιάδης: Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση.

euronews: Είδαμε ότι η ΕΕ θέλει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θέλετε και εσείς. Ωστόσο, και κρίνοντας από ένα επεισόδιο που μάθαμε ότι έγινε ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία δεν το θέλει αυτό. Άρα πόσο μακρία μπορείτε να πάτε;

Ν.Αναστασιάδης: Το επεισόδιο δεν έγινε επί της ουσίας, έγινε επί θεμάτων διαδικασίας, κατά πόσο θα πρέπει να είναι παρούσα, συμμετέχουσα, ως ενδιαφερόμενη, ως παρατηρητής, συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό. Καταρχήν θα πρέπει να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου, όχι μόνο για την παρουσία που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως πολύ σωστά έχετε επισημάνει, αλλά και τις παρεμβάσεις της ΕΕ, ότι ναι μεν δεν εμπλέκεται στο τι θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, αλλά σίγουρα θέλει να έχει λόγο αν αυτό που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι συμβατό όσον αφορά τις πτυχές της εσωτερικής διακυβέρνησης ή δομής του κράτους, να είναι συμβατό όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, μέσα στο πλαίσιο ασφάλειας, της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ.

euronews: Είναι θέμα μηνών ή ετών;

Ν.Αναστασιάδης: Για μένα θα ήταν ημερών, αλλά δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και συνεπώς αυτό που θα θελα να πω είναι το συντομότερο δυνατό, το ευτυχέστερο και το καλύτερο για τον Κυπριακό λαό γενικότερα.

Ερντογάν: H ελληνική πλευρά αποφεύγει την επίλυση του Κυπριακού

Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη.

«Ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα παραμείνουμε εκεί (σ.σ. στην Κύπρο) για πάντα», πρόσθεσε, αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκτός εάν το πράξουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια», προσεγγιζοντας τις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», ενώ Αθήνα και Λευκωσία «έχουν άλλες προσδοκίες».

Ακιντζί: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις

Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν λέγαμε ότι αυτά τα θέματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε και πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο κ. Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλές από την άλλη πλευρά και συμπλήρωσε ότι οι λύσεις πρέπει να είναι κοινά αποδεκτές, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, ανέφερε ακόμα ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος