Newsroom

Newsroom

Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων: "150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ"

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εγκαινιάζουν το εκδοτικό πρόγραμμα του 2017 με μία Σειρά Γραμματοσήμων αφιερωμένη στα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τιμώντας την προσφορά του στον πολιτισμό και στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

58c7fa7c1dc524a2408b460d

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο παλαιότερος μουσειακός θεσμός της χώρας, είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της ελληνικής επικράτειας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Θεμελιώθηκε το 1866, σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα, με αρχικά σχέδια των αρχιτεκτόνων Ludwig Lange και Παναγή Κάλκου, που διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή από τον Ernest Ziller, με σκοπό να διαφυλάξει τις αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία παγκοσμίως.

Στις προθήκες του εκτίθεται ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα ενώ στις αποθήκες του βρίσκονται καταγεγραμμένες περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες αρχαιότητες.

Το ίδιο το μουσείο έχει μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία: στους διαδρόμους του συναντιέται η αρχαιολογία, η ιστορία της Ελλάδας, οι ιστορικές μορφές των αρχαιολόγων, ενώ σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση ομιλιών και περιοδικές εκθέσεις συνιστούν το σύγχρονο και εξωστρεφές προφίλ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιλέγουν σημαντικά εκθέματα από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και τα ταξιδεύουν στον κόσμο με τη μορφή γραμματοσήμου:


Θραύσμα ερυθρόμορφης κύλικας από τις επιχώσεις του Βράχου της Ακρόπολης που χρονολογείται στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. Στο μετάλλιο παριστάνεται, πιθανότατα, ερωτικό ζευγάρι: διατηρείται η κεφαλή ενός αγένειου στεφανωμένου νέου άνδρα, η μύτη, τα χείλη και τα χέρια μιας γυναίκας. Με το αριστερό χέρι η γυναίκα αγκαλιάζει το κεφάλι του νέου, ενώ με τα ακροδάχτυλα του δεξιού της χαϊδεύει με χάρη τα μαλλιά του, ενώ εκείνος ετοιμάζεται να την φιλήσει. Διατηρούνται γράμματα γραπτής επιγραφής. (ΕΑΜ Ακρ.189)


Άγαλμα από παριανό μάρμαρο από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (α΄ μισό του 1ου αι. π.Χ.) στο οποίο παριστάνεται ο Οδυσσέας, που ταυτίζεται με βεβαιότητα από τη στερεωμένη στον αριστερό ώμο εξωμίδα και τον πίλο στην κεφαλή. Ο ώριμος γενειοφόρος άνδρας κινείται έντονα προς τα εμπρός. Οι περιπέτειες του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης αποτέλεσαν το αιώνιο σύμβολο της πολύπαθης πορείας του ανθρώπου μέσα στη ζωή και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για όλες τις μορφές τέχνης παγκοσμίως. (ΕΑΜ Γ5745).


Το άγαλμα γυμνού νέου άνδρα που δένει στο μέτωπό του ταινία, βρέθηκε στην «Οικία του Διαδουμένου» στη Δήλο και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Έχει θεωρηθεί νικητής αθλητής. Το άγαλμα έφερε κάποτε επιχρύσωση. Πρόκειται για υστεροελληνιστικό αντίγραφο ενός χάλκινου αγάλματος που φιλοτέχνησε γύρω στο 420 π.X. ο γλύπτης Πολύκλειτος. (ΕΑΜ Γ1826)


Χάλκινο αγαλμάτιο Ποσειδώνα που βρέθηκε στη θάλασσα ανατολικά του κόλπου της Λιβαδόστρας Βοιωτίας και χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ. Τα μάτια ήταν ένθετα από άλλο υλικό. Ο Ποσειδώνας, ως κυρίαρχος των θαλασσών, λατρευόταν κατεξοχήν σε παράλιους τόπους. Στα αριστερά αναγράφεται σε Γραμμική Β γραφή το όνομα του θεού, όπως παραδίδεται στις πινακίδες από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου, που χρονολογούνται γύρω στο 1200 π.Χ. (ΕΑΜ Χ11761)


Στην αττική λευκή λήκυθο που βρέθηκε στην Ερέτρια και χρονολογείται γύρω στο 440 π.Χ. εικονίζεται επίσκεψη σε τάφο. Ο νεκρός έφηβος με χλαμύδα, πέτασο και δόρυ, όρθιος στα αριστερά, αντικρίζει την επιτύμβια στήλη του προς την οποία έρχεται μία γυναικεία μορφή με κάνιστρο γεμάτο στεφάνια προσφορών, για να στολίσει το ταφικό μνημείο (ΕΑΜ Α1935)


Τοιχογραφία από το Θρησκευτικό Κέντρο της ακρόπολης των Μυκηνών, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 13ου αι. π.Χ. και εικονίζει γυναικεία θεϊκή μορφή. Η θεά, με την περίτεχνη κόμμωση, το πολυτελές ένδυμα, τα μακιγιαρισμένα χείλη, μάτια και αυτιά, και τα πλούσια κοσμήματα, κοιτάζει, χαμογελώντας ευχαριστημένη, το περιδέραιο που κρατά στα χέρια της, προσφορά των λατρευτριών. (ΕΑΜ Π11670)

Με αφορμή την έκδοση της Αναμνηστικής Σειράς, η Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σημειώνει:

«Στις 3 Οκτωβρίου 2016 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η ιστορία του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας συνιστά ένα μακρύ και περιπετειώδες χρονικό, που συνδέεται με το πολιτισμικό κλίμα της Ευρώπης στη νεότερη εποχή και την επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους για την προστασία των αρχαιοτήτων. Συγκεντρώνοντας έργα από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Σικελία και την Κάτω Ιταλία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει στις αίθουσές του μια πολυδιάστατη εικόνα του αρχαιολογικού παρελθόντος, από την 6η χιλιετία π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Η σειρά «Οδύσσειες: 150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» εμπνέεται από την ομώνυμη επετειακή έκθεση που μιλά για τον άνθρωπο και το ταξίδι της ζωής, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης»

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 35 X 45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων

ΣΧΕΔΙΑΣΗ : Μυρσίνη Βαρδοπούλου

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ : Πολυχρωμία ( οffset )

ΕΚΤΥΠΩΣΗ : “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ : Κυκλοφορούν στις 15 Μαρτίου 2017 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 14 Μαρτίου 2018, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

1.ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (5.000 σετ)

Έχουν παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 8,10 € ανά σετ.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους