Newsroom

Newsroom

Ανακάλυψαν το μεγαλύτερο διαμάντι του αιώνα!

Ένα διαμάντι υψηλής ποιότητας 1.111 καρατίων ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο στην Μποτσουάνα.

the centenary diamond

Ένα διαμάντι υψηλής ποιότητας 1.111 καρατίων ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο στην Μποτσουάνα.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του αδαμαντωρυχείου, πρόκειται για το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, όταν το διάσημο διαμάντι Cullinan ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

«Το μαγευτικό διαμάντι, το οποίο προήλθε από το νότιο τμήμα του ορυχείου Κάροου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι υψηλής ποιότητας που έχει ανακτηθεί ποτέ και το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί από μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας Lucara Diamond Corp.

Η αξία της μετοχής της Lucara σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 34 τοις εκατό το πρωί μετά την ανακοίνωση, στο χρηματιστήριο συναλλαγών της Στοκχόλμης. Την ίδια εβδομάδα μάλιστα στο συγκεκριμένο ορυχείο ανακαλύφθηκαν άλλα δύο διαμάντια, 813 και 374 καρατίων αντίστοιχα.

Η Μποτσουάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα διαμαντιών στον κόσμο και το συγκεκριμένο διαμάντι είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην αφρικανική χώρα.

Το διαμάντι ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί, αλλά οι ειδικοί εκτιμητές συμφωνούν ότι θα έχει ιδιαίτερα υψηλή αξία. Η αποτίμηση θα εξαρτηθεί από διάφορα εγκλείσματα, το πώς θα συμπεριφερθεί στην κοπή, καθώς και το τελικό χρώμα του.

Το διαμάντι 3.106 καρατίων Cullinan, το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, βρέθηκε κοντά στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το 1905.

Στη συνέχεια κόπηκε για να σχηματίσει δύο νέα διαμάντια, «το Μεγάλο και το Μικρό Αστέρι της Αφρικής». Τα δύο διαμάντια που προέκυψαν βρίσκονται σήμερα μεταξύ των Διαμαντιών του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr