Ξανά στο προσκήνιο η μη κατάθεση "πόθεν έσχες" από τους δικαστικούς μετά από Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Με καυστικό τρόπο σχολιάζουν τη μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους κ.κ. Κοντονή και Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας στηλιτεύουν την καθυστέρηση έκδοσης οριστικής απόφασης του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής κατά της ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής δήλωσης που είχαν καταθέσει οι πέντε δικαστικές ενώσεις.

58d91f6c1dc524e2578b49fc

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, ενώ όλοι οι κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι και πάρα πολλές κατηγορίες δημόσιων και κρατικών λειτουργών και προσώπων όπως μέλη εταιριών, εκδότες ή δημοσιογράφοι υποχρεούνται κάθε χρόνο να υποβάλουν ηλεκτρονικά το «πόθεν έσχες τους», αντίθετα «οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστών-Εισαγγελέων και Εισαγγελέων Ελλάδος κατέθεσαν αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης κατά της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων “πόθεν έσχες” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενες λόγους αντισυνταγματικότητας και κίνδυνο διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων».

«Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ. Αρ. 373/2016 απόφαση Αναστολής, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής των πέντε δικαστικών ενώσεων, με το αιτιολογικό ότι η πλειονότητα των 15 μελών της αρμόδιας Αρχής που θα ελέγχει τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” δεν είναι δικαστές και ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προέβαλλε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της από 13.10.2016 απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων “πόθεν έσχες”», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν:

«Στην απόφαση Αναστολής που εξέδωσε, το Συμβούλιο της Επικρατείας επανέλαβε το σύνολο των ισχυρισμών των πέντε δικαστικών ενώσεων περί της αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου για την ηλεκτρονική υποβολή του “πόθεν έσχες”. Μετά την αποδοχή της αίτησης αναστολής, η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων “πόθεν έσχες” και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων για το έτος 2016 πάγωσε προσωρινά, έως την έκδοση της οριστικής απόφασης του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις».

«Ενώ η κυρία προσφυγή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 13 Ιανουαρίου 2017, ωστόσο μέχρι και σήμερα και παρά την παρέλευση ασυνήθιστα μεγάλου χρονικού διαστήματος, δηλαδή 8 μηνών, δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ..

Ακόμα, επισημαίνουν ότι «υπό την κάλυψη της εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ, λιγότεροι από το 10% των υπόχρεων σε δήλωση “πόθεν έσχες” δικαστικοί υπέβαλαν δήλωση “πόθεν έσχες” για το έτος 2016».

«Συγκεκριμένα, από τους 4.189 υπόχρεους στο σύνολο δικαστικούς, δήλωση “πόθεν έσχες” υπέβαλαν για το έτος 2016 μόνον οι 352, από τους 220 υπόχρεους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου δήλωση “πόθεν έσχες” υπέβαλαν μόνον οι 57 και από τους 395 υπόχρεους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δήλωση “πόθεν έσχες” υπέβαλαν μόνον οι 37», αναφέρουν οι βουλευτές και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς.

-Η καθυστέρηση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την έκδοση σχετικής απόφασης, καθυστέρηση που επέδειξε και επί άλλων μεγάλων και ευρύτερου ενδιαφέροντος υποθέσεων, πιστεύετε ότι συμβαδίζει με την εκφρασμένη απαίτηση του ελληνικού λαού για διαφάνεια και έλεγχο όλων των υπόχρεων;

-Τελικά μήπως κάποιοι επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης όλων των θεσμών και των λειτουργών της χώρας;

– Οι καθυστερήσεις αυτές κατά την άποψή σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θέλουμε να είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη και με διακριτό ρόλο, αλλά κρίνεται και αυτή από όλους τους Έλληνες πολίτες.

Την ερώτηση υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές, Μάκης Μπαλαούρας, Βάλια Βαγιωνάκη, Παναγιώτα Βράντζα, Δημήτρης Γάκης, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Μαρία Θελερίτη, Γιάννης Θεωνάς, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Καΐσας, Αϊχάν Γιουσούφ Καρά, Φρόσω Καρασαρλίδου, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θέμης Μουμουλίδης, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Δημήτρης Ρίζος, Μπέττυ Σκούφα, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γιάννης Στέφος, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Νικόλαος Συρμαλένιος, Μερόπη Τζούφη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Τσόγκας.

Συγκίνησε η Δώρα Χρυσικού: «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα γιατί δεν είναι δικά μου» (video)

profile player 960x540 25

Συγκίνησε η Δώρα Χρυσικού: «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα γιατί δεν είναι δικά μου» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…