Newsroom

Newsroom

Ξανά στα Δικαστήρια η Ηριάννα

Την μάχη για να σταματήσει ο άδικος εγκλεισμός της , και να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, στη ζωή και στην οικογένειά της θα δώσει για ακόμα μια φορά η νεαρή υποφήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, Ηριάννα Β.Λ., που βρέθηκε στη φυλακή με 13 χρόνια στην πλάτη πληρώνοντας με το πιο βαρύ τίμημα μια... προσωπική της σχέση.

59b7f0361dc5244d618b459d 1

Tης Κατερίνας Κατή

Η δίκη προσδιορίστηκε να συζητηθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας το θέμα της αντικατάστασης της κράτησης της με περιοριστικούς όρους, μετά την απόρριψη – με οριακή πλειοψηφία- τον περασμένο Ιούλιο της πρώτης αίτησης αποφυλάκισης της .

“Η ισχυρή μειοψηφία των δικαστών στην προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία και θετική προσδοκία ότι με την καινούργια προσπάθειά θα τελειώσει ο κύκλος της εσφαλμένης δικαστικής εκτίμησης. Ήλθε η ώρα να επουλωθεί η πληγή που προκλήθηκε στο κράτος δικαίου, να θριαμβεύσει ο ανθρωποκεντρικός του χαρακτήρας και η Ηριάννα επιτέλους να αποφυλακιστεί “,΄δήλωσε σχετικά στο Documentonews ο συνήγορος της, Θεόδωρος Μαντάς.

Όσο για την τελική κρίση της Δικαιοσύνης, αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, η 29χρονη θα πρέπει να περιμένει το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού (Εφετείο).

Η κατάφωρη αδικία που σημειώθηκε στο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας , αφύπνισε την κοινωνία και προκάλεσε και την κατακραυγή μεγάλης μερίδας του νομικού κόσμου, και όχι μόνον.

Μάλιστα για τις 22 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες ( Θ. Παπακωνσταντίνου, Μποφίλιου, Social Waste και πολλοί άλλοι) σε ένδειξη αλληλεγγύης και με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Ηριάννας.

Στις λεπτομέρειες της εκδήλωσης αναφέρεται:

«Η Ηριάννα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου σε 13 χρόνια κάθειρξη με βάση τον τρομονόμο 187Α. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστη χωρίς κανένα στοιχείο και, το πιο σημαντικό, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Μια κατάφωρη αδικία που, αν περάσει σήμερα, αύριο θα έχουμε χτίσει τις δικές μας φυλακές.

Οι φωνές, η μουσική και οι στίχοι αγαπημένων μουσικών καλλιτεχνών ενώνονται σε μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης «Για την Ηριάννα». Σπάμε τη σιωπή και το φόβο και δίνουμε δύναμη στον αγώνα για την αλήθεια και το δίκαιο».

Γι’ αυτό το λόγο διοργανώνεται συναυλία στις 22 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Γουδή, όπου πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους και δίνουν το «παρών», στηρίζοντας την Ηριάννα στον αγώνα της.

Στη συναυλία θα τραγουδίσουν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Σπύρος Γραμμένος και οι Social Waste.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00, ενώ θα υπάρχουν προς πώληση κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης 5€” .

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο δικαστήριο , στο οποίο συζητήθηκε η πρώτη αίτηση αναστολής της Ηριάννας αλλά και του συγκακτηγορουμένου της Περικλή Μ., που επίσης αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο σκληρό τρόπο από τους δικαστές, απέρριψε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις αναστολής και των δύο νέων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2) Απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

Σε ότι αφορά την Ηριάννα, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο εγκλεισμός της δεν θα …βλάψει την ίδια σαν πρόσωπο αλλά και την πανεπιστημιακή καριέρα που χτίζει τόσα χρόνια παρά τη δικαστική της περιπέτεια.

Η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής απορρίφθηκε με 3 ψήφους κατά και 2 υπέρ και η Ηριάννα Β.Λ παραμένει στη φυλακή, ενώ έχει το δικαίωμα να υποβάλει ξανά αίτημα αναστολής σε δύο μήνες.

Πρόταση του εισαγγελέα

Κατά την κρίση μάλιστα του εισαγγελέα της έδρας , δεν στηρίζεται η υπέρμετρη/ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκισή, ενώ ΄ήταν και πιθανή τέλεση …νέων εγκλημάτων από την Ηριάννα.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου στόχο μου ήταν να στήσω μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βλάβη, πέρα από την προσωπική μου ζωή, είναι ότι καταστρέφεται αυτή η σχέση” ήταν τα λόγια της 29χρονης Ηριάννας όταν η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε ποια είναι η ανυπέρβλητη βλάβη που έχει υποστεί από την κράτησή της.

Με παρέμβασή του τότε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής , είχε χαρακτηρίσει δυσάρεστη έκπληξη την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας, μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη της.

Όπως είχε αναφέρει ο Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση για άλλο θέμα στη Βουλή, η απόφαση «αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη» καθώς «η στάση της αιτούσας, της Ηριάννας καθ’ όλο το χρόνο της υποδικίας της ήταν υποδειγματική καθώς τήρησε όλα τα μέτρα που της είχαν υποδειχθεί και αξιοποίησε όλα τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά», είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης και είχε «τουλάχιστον περίεργο» το γεγονός ότι «ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές έχουν απολαύσει το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, κατηγορούμενοι δεν πήραν το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήρια ούτε από εφετείο».

Την ίδια στιγμή βεβαια, ο Στ. Κοντονής καταδίκασε τις ενέργειες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης χαρακτηριζοντάς τες «απαράδεκτες» καθώς δυσφημούν τον αγώνα της Ηριάννας για την υπόθεσή της και διότι, όπως ανέφερε, «και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα οδηγήθηκε στη φυλακή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”.

Αν και ο σύντροφος της αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας Δικαστήριο, η ίδια με αφορμή αυτή τη σχέση αλλά και ένα επισφαλές «εύρημα» των εργαστηρίων της αντιτρομοκρατικής, ένα μερικό δείγμα DNA το οποίο ανάλογα δικαστήρια δεν είχαν λάβει υπόψη τους, ενεπλάκη σε μια μακροχρόνια δικαστική περιπέτεια που είχε σαν κατάληξη την καταδίκη της σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή στην έφεση.

Στην καταδίκη της κοπέλας που βρέθηκε υπόλογη με ένα κατηγορητήριο-ορισμό της ποινικοποίησης των κοινωνικών συναναστροφών, προχώρησε μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας , χωρίς να της αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, με σύμφωνη εισήγηση και της εισαγγελέως της έδρας.

Το εξόφθαλμο της αδικίας που σημειώθηκε στο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας, την ίδια ώρα μάλιστα που καταδικασθέντες για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα ή υποθέσεις ναρκωτικών όπως το Noor1 επιτυγχάνουν αναστολή των ποινών τους, λειτούργησε αφυπνιστικά για την κοινωνία .

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Δύο είναι τα κομβικά σημεία της πρώτης αίτησης αποφυλάκισης που είχε καταθέσει η Ηριάννα:

* Η κρίση τριών δικαστικών αρχών, ενός εφέτη ανακριτή και δύο δικαστικών συμβουλίων, που προηγήθηκαν του δικαστηρίου και την είχαν αφήσει ελεύθερη. Ο πρώτος της είχε επιβάλει περιοριστικούς όρους, τους οποίους τηρούσε απαρέγκλιτα, και τα συμβούλια τους ήραν προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια.

* Η παράθεση μιας πορείας ζωής από την οποία καταδεικνύεται η αφοσίωσή της στην επιστήμη της σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο, η ποιότητα του χαρακτήρα της και η παντελής έλλειψη κάθε στοιχείου που να την καθιστά ύποπτη για φυγή ή τέλεση αδικημάτων.

Το περιεχόμενο της αίτησης είναι η απόδειξη της σκληρότητας με την οποία τη μεταχειρίστηκαν οι δικαστές, στην κρίση των οποίων δεν μέτρησε ούτε ένα ελαφρυντικό. Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Για διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών τηρούσα τους περιοριστικούς όρους με σχολαστική ευλάβεια, ενώ η παρουσία μου στη δίκη ήταν συνεχής. Τούτο πιστοποιείται και από τη βεβαίωση του 1ου Τμήματος Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφέρεται ότι: «…Μέχρι σήμερα τηρεί τον περιοριστικό όρο καθώς εμφανίζεται στην Υπηρεσία μας κατά τις προβλεπόμενες ημέρες».

Επιπλέον, διέμενα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών με τη μητέρα μου και τον αδελφό μου, πτυχιούχο γραφιστικής.

Εισήχθην το 2006 στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, τμήμα Φιλολογίας (ειδίκευση στη γλωσσολογία), από όπου και αποφοίτησα τον Φεβρουάριο του 2012 και εισήχθην ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, το οποίο ολοκλήρωσα.

Μέχρι και την έκδοση της καταδικαστικής σε βάρος μου απόφασης και έχοντας την τιμή να αποφοιτήσω πρώτη μεταξύ των λοιπών συμφοιτητών μου:

Επιλέχθηκα ως επιστημονική συνεργάτιδα, αλλά ταυτόχρονα και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκρότησα και συμμετείχα ενεργά μαζί με εφτά ακόμη άτομα την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου «ΣΕΠΑΜΕ 2» με επιστημονικό αντικείμενο το «Σώμα Εξελικτικών Παραγωγών Μαθητών της Ελληνικής Γλώσσας ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας».

Επιλέχθηκα από τη Φιλοσοφική Σχολή ως μία εκ των συνέδρων που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «12ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Γλωσσολογία» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου («Freie Universität Berlin») κατά το χρονικό διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου 2015 και γι’ αυτό υπέβαλα ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αίτησή περί άρσης των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος μου, ήτοι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης την 1η, 10η και 20ή ημέρα κάθε μήνα στη ΔΑΕΕΒ/1ο Τμήμα.

Εξεδόθη βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο την έκανε δεκτή και τροποποίησε τους περιοριστικούς όρους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δύναμαι να μεταβώ στο συνέδριο. Στο σκεπτικό του αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «…η παρακολούθηση του συνεδρίου θα ενισχύσει τόσο τα ακαδημαϊκά της προσόντα όσο και τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα στον επαγγελματικό χώρο» και ότι «…κρίνεται ότι η στέρηση της δυνατότητας σ’ αυτήν παρακολούθησης του ως άνω συνεδρίου κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 19-09-2015 είναι πράγματι επαχθής με βάση την αρχή της αναλογικότητας».

Στις 2-02-2016 υπέβαλα αίτηση περί άρσης των περιοριστικών όρων, προκειμένου να μεταβώ στη Μάλαγα της Ισπανίας αυτή τη φορά. Το Συμβούλιο Εφετών, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, με βούλευμά του κατέστησε εκ νέου εφικτή τη μετάβαση αυτή, γεγονός που μου επέτρεψε την παρακολούθηση ενός ακόμα συνεδρίου γλωσσολογίας στο πλαίσιο των σπουδών μου. Με την αυτόβουλη επιστροφή μου στην Ελλάδα συνέχισα να τηρώ απαρέγκλιτα τους επιβληθέντες σε εμένα περιοριστικούς όρους και να παρίσταμαι, επιπλέον, ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου σε κάθε συνεδρίασή του.

Στις 12-6-2017 επρόκειτο να ξεκινήσω να εργάζομαι στο «Πρόγραμμα Διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες», το οποίο θα είχε χρόνο διάρκειας έως τον Μάρτιο του 2018 και θα μου προσέφερε περαιτέρω εξειδίκευση και επιστημονική κατάρτιση. Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Καραμαλέγκου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ενταξης και του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων.

Το ίδιο ακριβώς αντικείμενο εξάλλου είχε και η απασχόλησή μου, επί δύο συναπτά έτη, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δεκαπέντε (15) παιδιά μη ομιλούντες την ελληνική, το οποίο ευτυχώς ολοκλήρωσα με επιτυχία πριν την επιβολή της καταδικαστικής απόφασης.

Λόγω της επιβολής σε βάρος μου της εγκλεισμού μου σε κατάστημα κράτησης, υποχρεώθηκα να διακόψω τη συνεργασία μου με ένα ακόμη πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτό της μεθόδου εκμάθησης «e-learning», στο οποίο υπήρξα εκπαιδεύτρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από μη ομιλούντες και το οποίο πλέον καλείται να συνεχίσει μόνη της η συμφοιτήτριά μου και συνεργάτιδά μου σε αυτό. Στα πλαίσια του προγράμματος προβήκαμε στην ανάπτυξη υλικού για δύο προγράμματα «e-learning», εκ των οποίων το ένα έχει ήδη κυκλοφορήσει και διατίθεται στους φοιτητές, ενώ το δεύτερο βρίσκεται υπό κατασκευή.

Τα εν λόγω καταδεικνύουν την μεγάλη μου αγάπη για την επιστήμη που επέλεξα να ακολουθήσω, αλλά και την αληθινή επιθυμία μου για διαρκή εξειδίκευση και κατάρτιση, πράγματα που ήδη σήμερα έχω στερηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις σπουδές μου παρέδιδα μαθήματα ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας σε παιδιά και ενήλικες, ενώ εθελοντικά συμμετείχα σε διαδικασίες επιμόρφωσης (παράδοση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας) σε μετανάστες».

πηγή:documentonews.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…