"amor est.αγάπη είναι.": Ένα ταξίδι συνάντησης με τον έρωτα

"amor est. αγάπη είναι."

amor est

Μετά την παρουσίασή της στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιούλιο 2014, η παράσταση “amor est. αγάπη είναι.” σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Δέσποινας Σιδηροπούλου έρχεται στην Αθήνα στο Playground for the arts στο Βοτανικό από τις 12 Δεκεμβρίου για 8 μόνο παραστάσεις.

Η παράσταση, βασισμένη στην ερωτική επιστολογραφία της ρωσίδας ποιήτριας Μαρίνα Τσβετάγιεβα, με τίτλο «Γράμματα στον Ελικώνα», είναι ένα ταξίδι συνάντησης με τον έρωτα. Μία κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής που δεν έπαψε ποτέ να τον αναζητάει.

Στην παράσταση, δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, άλλοτε ως αφηγητές, άλλοτε ως ήρωες, άλλοτε ως μονάδες, άλλοτε ως ζευγάρια και άλλοτε ως χορός, ξεδιπλώνουν επί σκηνής τη μία τυχαία ερωτική συνάντηση που γίνεται η αιώνια ερωτική συνάντηση. Η ερωτική ιστορία όλων μας, πέρα από τα γεγονότα. Το πρόσωπο είναι μόνο η αφετηρία. Ποιός είναι ο άλλος; Τι αναζητούμε μέσα από τον άλλο; Με τι θέλουμε να συναντηθούμε; Που κατοικεί η αγάπη; Αγάπη είναι…; Το φως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σκιά, το πέταγμα με την πτώση. Στον έρωτα όλα είναι δύο και όλα τείνουν να γίνουν ένα.

Η ιδέα για την παράσταση γεννήθηκε μέσα από την αλληλογραφία τριών σπουδαίων ποιητών: του Rainer Maria Rilke (Ράινερ Μαρία Ρίλκε), της Marina Tsvetaeva (Μαρίνα Τσβετάγιεβα) και του Boris Pasternak (Μπόρις Πάστερνακ). Μια αλληλογραφία-πορτρέτο του ιερού παραληρήματος για την ποίηση που μόνο έρωτα αποπνέει.

Η ερωτική επιστολογραφία της «ψυχής», που είναι και ο μόνος τόπος που συγκινεί την ποιήτρια, γίνεται στην παράσταση η ιστορία πίσω από όλες τις ερωτικές ιστορίες. Οι ερμηνευτές της παράστασης, με οδηγό τα δικά τους παράφορα συναισθήματα γεννάνε τις δικές τους προσωπικές ομολογίες και αφηγήσεις.

Η παράσταση amor est. αγάπη είναι. θα παίζεται από τις 12 έως τις 22 Δεκεμβρίου, από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα στις 21.30. Την κίνηση της παράστασης επιμελείται ο Φώτης Νικολάου, ενώ το δημιουργικό ο Παντελής Φραντζής. Παίζουν οι Βασιλική Κακοσαίου, Στράτος Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Δέσποινα Σιδηροπούλου και Έλλη Χατζεϊπίδου.

Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1892 στη Μόσχα. Η μοίρα αυτής της απρόβλεπτης και χειμαρρώδους γυναίκας, που παντρεύτηκε έναν εθελοντή του Λευκού Στρατού, είναι άρρηκτα δεμένη με την ταραγμένη ιστορία της Ρωσίας. Ασυμβίβαστη με τις ηθικές επιταγές της εποχής της, αντίθετη με την επανάσταση, ζει για πολλά χρόνια στην εξορία (Πράγα, Παρίσι). Αυτή η αιώνια ερωτευμένη γυναίκα επιμένει να εξυμνεί τις μεγάλες ιδέες, τις ομορφιές της φύσης και τη μυστηριώδη διδαχή του θανάτου. Το 1941, ύστερα από πολλές περιπέτειες, επιστρέφει στη Ρωσία, όπου και δίνει τραγικό τέλος στη ζωή της. Το 1957, δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατο της, ανακηρύχθηκε εθνική ποιήτρια της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Δήµητρα Κονδυλάκη

Ιδέα, δραματουργία, σκηνοθεσία: Δέσποινα Σιδηροπούλου

Επιµέλεια σκηνικού – κοστουµιών: Θανάσης Γεωργίου, Δέσποινα Σιδηροπούλου

Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Σχεδιασμός ήχου: Svendaq

Μουσική διδασκαλία: Χρυσάνθη Ζερτοπούλη

Φωτισµοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Στράτος Παλαιολόγος

Video, φωτογραφίες, έντυπο υλικό: Παντελής Φραντζής

Σχεδιασµός προγράµµατος και επιλογή κειµένων: Δέσποινα Σιδηροπούλου

Ερμηνεία, Συνδηµιουργία: Βασιλική Κακοσαίου, Στράτος Παλαιολόγος,

Κωνσταντίνος Ρεπάνης, ∆έσποινα Σιδηροπούλου, Έλλη Χατζεϊπίδου

Πληροφορίες παράστασης

PLAYGROUND for the arts

Βουτσαρά 6, Βοτανικός

Τηλ: 210 – 85 44 836

http://www.playgroundforthearts.com

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Τηλ: 6979939085

Ώρες: 10.00 – 12.00 & 17.30 – 21.00

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 21.30

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Από 12 έως 22 Δεκεμβρίου (8 παραστάσεις)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 8€ (Φοιτητές, Μαθητές, Άνεργοι)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:

Μετρό Στ. «Κεραμεικός»

 

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…