Αμφίπολη: Θωρακίζουν τον τύμβο για τις βροχές

Τον χειμώνα αναγκάζονται να συμπεριλάβουν στα επόμενα σχέδιά τους οι ανασκαφείς του μακεδονικού τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Τις τελευταίες…

amfipoli 10

Τον χειμώνα αναγκάζονται να συμπεριλάβουν στα επόμενα σχέδιά τους οι ανασκαφείς του μακεδονικού τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Τις τελευταίες μέρες, εκτός από τη στέγαση του μνημείου με τέντα, κάνουν έργα απορροής υδάτων στην περιφέρειά του και ταυτοχρόνως προσπαθούν να υποστυλώσουν σωστά το εσωτερικό του μνημείου, ώστε να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος γι’ αυτό ή για τους εργαζόμενους.

Ο,τι φοβούνται περισσότερο είναι ο υγρός χειμώνας της Μακεδονίας, που έχει συχνές και δυνατές βροχές. Τόσους αιώνες ο τάφος ήταν σκεπασμένος με τόνους χώματος και αυτό τον προφύλασσε και από τα νερά. Από πέρυσι ήδη, που άρχισε η αποχωμάτωση περιμετρικά του μνημείου, έγιναν διευθετήσεις των ομβρίων με μερικά πρώτα αποστραγγιστικά κανάλια (μάλιστα, κατά την κατασκευή τους, εντόπισαν και τα φτερά των Σφιγγών).

Τώρα που η εξωτερική αφαίρεση χωμάτων είναι μεγαλύτερη, τα έργα πρέπει να είναι πιο ειδικά, ώστε να μην επιτρέψουν τη διαβροχή της οροφής ή των πλευρικών τοίχων. Ο εύθρυπτος πωρόλιθος της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και κάθε φορά που τον διαπερνά το νερό μαλακώνει και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί στην κατασκευή ισχυρού αποστραγγιστικού δικτύου με αυλάκια γύρω από τον τάφο, για να παροχετεύονται τα νερά.

Προφανώς θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για να μην μπουν νερά από την είσοδο, η οποία άνοιξε και δεν προστατεύεται πλέον ούτε από χώμα ούτε και από τον σφραγιστικό τοίχο.

Στο εσωτερικό του τάφου η ανασκαφή έχει προσωρινά σταματήσει. Η αποχωμάτωση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί χωρίς πρόσθετα μέτρα προστασίας ανθρώπων και μνημείου. Οι κατασκευές στις οποίες στηρίζονται ισχυρά πατάρια εργασίας δεν έχουν ακόμα τελειώσει, και μόνο όταν θα γίνει αυτό θα έχουμε συνέχεια της ανασκαφής.

Τα χαλαρά χώματα δεν επιτρέπουν να πατήσει κανείς επάνω τους χωρίς κίνδυνο και οι πλευρικοί τοίχοι όπως και οι θολίτες λίθοι της οροφής απαιτούνστήριξη. Η κατάσταση των λίθων δείχνει επίσης ότι εκτός από τη στήριξη πρέπει να γίνουν συντηρήσεις τους, επιτόπου. Γιατί ακόμα και ένα κομμάτι τους να φύγει, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι μεγάλοι.

Επομένως, προκειμένου όλα να γίνουν όπως πρέπει, οι ανασκαφείς ακολουθούν δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη, η οποία προβλέπει τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία. Επίσης, τη διαμόρφωση «παταριών» σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτωσης των χώρων. Κάθε φορά που θα αφαιρείται χώμα και θα δημιουργείται κενό, θα τοποθετείται και άλλο ξύλινο δοκάρι πιο χαμηλά, ώσπου να ελευθερωθεί και το δάπεδο του τάφου. Εχει επίσης τοποθετηθεί αντιστήριξη και στην πρόσοψη του τάφου, μπροστά από τις Σφίγγες.

Θα υπάρξουν και άλλες τεχνικές εργασίες όσο προχωρά η ανασκαφή και οι εργάτες θα περνούν από τον έναν θάλαμο στον άλλον.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Πηγή: ethnos.gr

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…