Newsroom

Newsroom

Αμφίπολη: Πιο κοντά στην αποκάλυψη του τρίτου προσώπου

Στην εκτίμηση ότι το αργότερο έως σήμερα θα φανεί η ύπαρξη ή μη ενός τρίτου προσώπου στο μοναδικής τέχνης ψηφιδωτό…

amfipoli 29 1

Στην εκτίμηση ότι το αργότερο έως σήμερα θα φανεί η ύπαρξη ή μη ενός τρίτου προσώπου στο μοναδικής τέχνης ψηφιδωτό που αποκάλυψε η ανασκαφική ομάδα στον τάφο της Αμφίπολης προχώρησε η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σκάι «Πρώτη γραμμή» η κ. Μενδώνη είπε πως ίσως δίπλα στο γενειοφόρο άνδρα, που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό στο ταφικό μνημείο της Αφίπολης, βρίσκεται ακόμα μία μορφή που θα μπορούσε να μαρτυρήσει σε ποιον ανήκει ο τάφος. Η ίδια τόνισε: «Είναι γνωστό πως στον συγκεκριμένο λόφο, στον λόφο Καστά, έχουν βρεθεί ταφές και τα παλαιότερα χρόνια, άρα γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε στον χώρο ενός αρχαίου νεκροταφείου»

Σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες είπε πως δεν το γνωρίζει, ωστόσο «το μνημείο αποκαλύπτεται με γοργούς ρυθμούς» όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε επίσης πως πρόκειται για μια ανασκαφή που θα συζητηθεί για πάρα πολλά χρόνια και αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Η κυρία Μενδώνη, σε ερώτηση για το ποιος μπορεί να έχει ταφεί στην Αμφίπολη, δήλωσε πως είναι νωρίς ακόμα «και δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, ωστόσο μπήκα στον πειρασμό να πω ότι μία ενδεχόμενη αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης παραμέμπει σε μακεδονικό τύμβο. Βέβαια, όλα αυτά είναι υποθεσεις και εμείς πρέπει να μένουμε στα δεδομένα». Δεν είναι σαφές αν υπάρχει και πέμπτη αίθουσα, ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟ.

Οι υποστυλώσεις έχουν μεταφερθεί, η ανασκαφή στο ψηφιδωτό τελειώνει και θα ακολουθήσει η έρευνα στον επόμενο θάλαμο. Ταυτοχρόνως θα απελευθερωθεί και η είσοδος προς τον τέταρτο θάλαμο και οι αρχαιολόγοι θα δουν τι υπάρχει πίσω από το θύρωμα και αν θα εντοπιστεί και εκεί πόρτα.

Οσον αφορά την προβολή της Ελλάδας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η κυρία Μενδώνη υποστήριξε: «Με τις αποκαλύψεις της Αμφίπολης αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω και είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να απασχολεί τον Τύπο για τον πολιτισμό της».

Απόδειξη το CNN, με ένα εκτενές και διθυραμβικό άρθρο προσπαθεί να εστιάσει στην επίδραση που έχουν για τη χειμαζόμενη Ελλάδα οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και πόσο αυτές μπορούν να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας, ενώ συνδυάζει όσα έρχονται στο φως, τόσο με την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και με το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επίσκεψη Αλαμουντίν στην Αθήνα.

Οπως σημειώνει το άρθρο, «όσο οι ειδικοί προσπαθούν να δουν την καρδιά αυτής της περίπλοκης και λεπτής δομής, οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν ένα τεράστιο ψηφιδωτό δάπεδο, μήκους 4,5 και πλάτους 3 μέτρων, γεμάτο μικροσκοπικά μαρμαράκια, λευκά, μπλε, κόκκινα, μαύρα και κίτρινα». Και συνεχίζει την καταγραφή των μέχρι τώρα θαυμαστών ευρημάτων.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ