Newsroom

Newsroom

"Άλμα" στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά

«΄Αλμα» στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά συνιστούν τα μέτρα και οι νέες σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας που καθιέρωσε μαζί τους η αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αττικής. Τη σημασία της νέας αυτής σχέσεις που «θεμελιώνει και επεκτείνει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την ένταξη των κοινοτήτων», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου,στην 1η συνάντηση (του 2018) του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά, στην Ελευσίνα με θέμα την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, στους Δήμους Ασπροπύργου και Μεγάρων.

5a6622f81dc5242a458b45df

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από την ειδική γραμματέα του Υπ. Εργασίας, Α. Γιάντσιου και τους συνεργάτες της εξήγγειλλε δύο νέες δράσεις στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής κοινωνικής ένταξης των Ρομά που αφορούν: Στην δημιουργία κοινωνικού πολυχώρου, στην περιοχή Νέα Ζωή του δήμου Ασπροπύργου, σε δημοτικό χώρο. Επίσης, σε νόμιμες μετεγκαταστάσεις σε σπίτια από παραπήγματα, στην θέση Βλυχό του δήμου Μεγάρων, όπου διαμένει μικρός αριθμός Ρομά, καθώς και δημιουργία υποδομών στην συγκεκριμένη περιοχή, εφόσον είναι εντός σχεδίου πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ανοίγοντας την σύσκεψη, για την πορεία της προσπάθειας για την ένταξη των Ρομά επισήμανε ότι «η δυναμική αυτή παίρνει νέα ώθηση, αφού για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε στο ειδικό Συνέδριο, στους Ρομά και στα προβλήματα τους, σκιαγραφώντας και τις επεξεργασμένες εκ μέρους του Υπουργείου λύσεις».

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα βασικά σημεία του θέματος, μετά τη συστηματική δουλειά του κοινωνικού φόρουμ Δ. Αττικής που σε διαρκή συνεργασία με τους συλλόγους των Ρομά, εδώ και τρία χρόνια έχει επιτύχει δύο κεντρικούς στόχους:

– Πρώτο, σε επίπεδο Περιφέρειας, τόνισε ο κ. Βασιλείου, αλλάξαμε την σχέση ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους Ρομά, αφού για πρώτη φορά αισθάνθηκαν οι ίδιοι την ενεργό μας στήριξη.

– Δεύτερο, σε συνεργασία με Δήμους, συλλόγους Ρομά, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες και κοινωνικούς φορείς της Δυτικής Αττικής, υλοποιούμε για πρώτη φορά παρεμβάσεις, πχ κοινωνικές έρευνες απογραφές, λύσαμε προβλήματα με τη δημιουργία του γραφείου στήριξης, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με παιδεία, υγεία, καθαριότητα, πολιτισμό κοκ.

Επίσης, έκανε λόγο για την σημασία της νέας σχέσεις μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Ρομά και υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατο να προχωρήσει η Κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων χωρίς την συμμετοχή των ίδιων, χωρίς την συνδρομή των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμών εκπαίδευσης, όλων των λειτουργιών και των λειτουργών του κράτους, της εκκλησιάς, των φορέων και κάθε ρεαλιστικά και λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου».

Κλείνοντας αναγνώρισε ότι «Οι ίδιοι οι Ρομά είναι οι πρωταγωνιστές της κοινωνικής τους ένταξης, όμως αυτό οφείλουν παρά τις δυσκολίες να το διεκδικήσουν και οι ίδιοι». Τέλος, στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σ. Πάντζας, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, υπεύθυνος σχεδιασμού Κοινωνικής Ένταξης του Υπ. Εργασίας Δημ. Μπουρίκος, εκπρόσωποι βουλευτών, κομμάτων, μητρόπολης Μεγάρων, Εκπαίδευσης από τα κεντρα στήριξης των Ρομά κ.α.

πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…