Newsroom

Newsroom

Άλλο ένα πούλιτζερ παραδημοσιογραφίας για το Πρώτο Θέμα

Με τίτλο: «Γίνεται κι αυτό στην Ελλάδα: Απεργούν οι ντελιβεράδες!» ο συντάκτης του Πρώτου Θέματος επέλεξε να παρουσιάσει την είδηση της κινητοποίησης των ταχυμεταφορέων, λες και οι ντελιβεράδες είναι πολίτες β' κατηγορίας που δεν έχουν δικαίωμα στις κινηματικές διαδικασίες.

5926e1491dc5245c388b4579

Στην επταετία της λιτότητας από τους κλάδους που ένιωσαν στο πετσί τους το τι σημαίνει μνημονιακή ανταγωνιστικότητα είναι κι αυτοί των ταχυμεταφορέων και ντελιβεράδων. Ελαστικά ωράρια, ανασφάλιστη εργασία, μισθοί πείνας, χρήση των δικών τους δικύκλων ή ακόμα και η πληρωμή της βενζίνας από την τσέπη τους είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το μείγμα της εργοδοτικής ασυδοσίας, το οποίο εδραιώθηκε ως εργασιακό καθεστώς. 

Οι ντελιβεράδες διεκδικούν σήμερα την εξασφάλιση του αυτονόητου. Πιο συγκεκριμένα, τα εξής:

  • Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.
  • Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.
  • Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
  • Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του Πρώτου Θέματος, λοιπόν, «γίνεται κι αυτό στην Ελλάδα». Το πιθανότερο είναι πως γι’ αυτόν οι ντελιβεράδες είναι «τα παπιά με τα παιδιά», που δεν έχουν και δεν θα έπρεπε να αποκτήσουν αυτά που διεκδικούν. Ασχέτως, αν σε κάθε κούρσα παράδοσης προϊόντος είναι τέτοια η φύση της δουλειάς τους που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αυτά «δεν θα έπρεπε να γίνονται στην Ελλάδα», ήθελε να γράψει μάλλον…

Το πιο τραγικό όμως για τον συγκεκριμένο συντάκτη και κατά συνέπεια για τον αρχισυντάκτη του, είναι πως δεν είχαν το σθένος να κρατήσουν τον πρώτο τίτλο που επέλεξαν για την είδηση: «Γίνεται κι αυτό στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ»

Δείτε το url: