Αισιοδοξία και "καμπανάκια" από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το θετικό μήνυμα που στέλνει στις αγορές και στους επενδυτές το κλείσιμο της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup.

5746812d1dc5247c2c8b4902

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής επί της τριμηνιαίας Έκθεσης του γραφείου για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2016 – Μαρτίου 2016, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως η συμφωνία στο Eurogroup βελτιώνει το οικονομικό κλίμα στη χώρα και πως το κλείσιμο της αξιολόγησης εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «έχει επιλέξει το δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις» και συμβάλλει στη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν αρκούν τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά θα πρέπει να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους του προγράμματος και να μη χρειαστεί σε έναν χρόνο να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο Π. Λιαργκόβας επεσήμανε ότι το γεγονός πως περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου εκχωρούνται για 99 χρόνια δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των δανειστών και εκτίμησε ότι τέτοιος όρος δεν θα είχε τεθεί, εάν είχαμε εγκαίρως αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, επεσήμανε ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα:

Το πρώτο σενάριο είναι η “αμυντική” τήρηση των συμφωνιών με δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, αλλά και παράλληλη προσπάθεια να «διασωθούν πράγματα από το παρελθόν».

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη διόρθωση του τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου, δηλαδή της οικονομικής πολιτικής εντός του πλαισίου που καθορίζει το μνημόνιο, και ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το τρίτο σενάριο είναι η ρήξη με τους εταίρους, η έξοδος από την ευρωζώνη και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιστροφή στη δραχμή και η παράταση της κρίσης.

Το τέταρτο σενάριο είναι το μοντέλο του πρώτου εξαμήνου του 2015: παράταση της κρίσης με την Ελλάδα στην «εντατική».

«Μετά την απόφαση του Eurogroup, έχει δοθεί ένα μήνυμα προς όλους, πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κατάσταση σταθερότητας και είναι σημαντικό ότι αυτό αποτελεί την εκτίμηση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καζάκος.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…