Αξιολόγηση: Στο 2% του ΑΕΠ το σημείο εκκίνησης για τα νέα μέτρα

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ.

58b5f4371dc52430028b4633

Κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Τσακαλώτος: Μέρος της λύσης οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο και την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης έως το επόμενο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας χθες στην επίσημη ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας να είναι «μέρος της λύσης» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση» τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα της ελληνικής Βουλής. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, όπου όλα όσα συζητάμε θα ενταχθούν σε ένα τελικό κείμενο» έσπευσε να προσθέσει.

Κατά τον ίδιο, τα βήματα που απομένουν είναι τα εξής:

– Κλείσιμο αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

– Συζήτηση για μέτρα και αντίμετρα

– Καθορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους

Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι όποια επιπλέον παρέμβαση ζητηθεί εκ μέρους των δανειστών, θα εμπίπτει στην κατηγορία των διαρθρωτικών και όχι των δημοσιονομικών, μέτρων. «Έχουμε παραδεχθεί ότι το όλο πακέτο είναι περιοριστικό και υφεσιακό» υπενθύμισε επίσης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι με το τελευταίο Eurogroup «δεν αυξάνεται η λιτότητα».

Εργασιακά και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πώς τεράστιας σημασίας είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει αυτά τα θέματα» ενώ την ίδια στιγμή «αποφάσισε η επιτροπή Σοφών τι είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές» και μιλά για την «αρχή της επεκτασιμότητας» που «είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Σημείωσε ότι θα έπρεπε να είναι σημαντική και για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ενώ για την ΝΔ σχολίασε πως «ο αρχηγός σας είπε ότι είναι ιδεοληψία της αριστεράς». «Αυτό αν κλείναμε το Δεκέμβρη δεν θα το είχαμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας πως «μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» αφού «είναι ο μόνος τρόπος να πείσεις τους εργαζόμενους ότι θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη. Όχι με ίσους όρους αλλά αρχίζοντας με κάποιους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης».

Ειδικά για την ανεργία σημείωσε πως «εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο είναι υφεσιακό», ότι «είναι περιοριστικό το πλαίσιο, θα έχουμε υψηλούς στόχους» αλλά ζητάμε «αντσταθμιστικά μέτρα για θέσεις απασχόλησης».

Πού οφείλεται η καθυστέρηση

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση υφίσταται από τη ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση κριτική για καθυστέρηση ενώ είναι σαφές ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. «Δεν θυμάμαι τον κ. Στουρνάρα να έχει έρθει και να έχει πει αυτά που είπα εγώ» δηλαδή να κάνει ενημέρωση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόνισε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας την κριτική περί καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση από την αντιπολίτευση και κυρίως τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Βλέπω μια τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε αυτά που λένε οι υπόλοιποι σε Ευρώπη και Αμερική». «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» από όλους τους οργανισμούς επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση του οίκου Fitch αλλά και δημοσιεύματα των F.T. σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βασικός λόγος πίσω από την καθυστέρηση είναι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών» «λόγω των διαφορών που έχει η Γερμανία με το ΔΝΤ». Όπως είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, η θέση πως η κυβέρνηση φταίει για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται σε αναντιστοιχία με όσα λέει η Ευρώπη αλλά και η Αμερική.

Μάλιστα εγκάλεσε την Ν.Δ σημειώνοντας «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι χωρισμένο σε αυτούς τους βορά και το Νότο» με τους πρώτους να κατηγορούν την ελληνική πλευρά αφού «οι του Νότου δεν λένε για καθυστερήσεις» και «η Ν.Δ επιλέγει τον Βορά». Κριτική άσκησε και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «όλη η σοσιαλδημοκρατία είναι στο πλάι της ελληνικής κυβέρνησης και «πρέπει να πάρετε μια θέση σε αυτό ως κεντρώοι».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στο τελευταίο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι «για όποιο μέτρο που δεν αρέσει στην ελληνική κυβέρνηση θα υπάρχει κάποιο μέτρο που της αρέσει» και «αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε συμφωνία. Ακόμη και για χώρες που δεν είναι στο μνημόνιο», άρα «από πού προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζήτηση; Από πού προκύπτει ότι φταίμε εμείς για αυτή την καθυστέρηση;»

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα έκλεινε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο με 2% επιπλέον μέτρα.

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί για τα “net” μέτρα. Δηλαδή για τα μέτρα αυτά που ουσιαστικά έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό, όπως έχει εξηγήσει η κυβέρνηση προκύπτει από τη λήψη αντιμέτρων στα μέτρα που θα προταθούν και θα ψηφιστούν με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

«Για κάθε ένα ευρώ σε μέτρα θα υπάρξει αντίστοιχη ελάφρυνση από μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς», είναι η κυβερνητική γραμμή, για την οποία μίλησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σήμερα, Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, χαρακτήρισε συστημική τη διαφωνία θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε πως το ΔΝΤ μετακινήθηκε από την αρχική θέση για μέτρα και από εκεί που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει «διαρθρωτικά μέτρα». 

Συνολική συμφωνία

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών νωρίτερα σήμερα, η συμφωνία θα γίνει αντιληπτή ως σύνολο.

«Κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι αν δεν ξέρει το όλο πακέτο» και έτσι είναι «σημαντικό το θέμα της σειράς» τόνισε ενώ δήλωσε ακόμα πως «φτάσαμε τώρα εκεί που θέλαμε. Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία που όλα θα συμφωνηθούν σαν ένα πακέτο. Θα μπορούμε να πούμε να μας αρέσει η όχι το σύνολο».

Πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα» και έτσι «μπορεί να κλείσει όλο το πακέτο και να ξέρουμε όλα τα στοιχεία και τα μέτρα για το χρέος».

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018