Newsroom

Newsroom

Αίγινα: Η Βασίλισσα του Αργοσαρωνικού

Αίγινα

aigina

H Άνοιξη είναι ιδανική εποχή για μικρές αποδράσεις και η Αίγινα είναι ένας πανέμορφος προορισμός. Απέχει μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο από το λιμάνι του Πειραιά με το καράβι και αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα κοντινό ταξιδάκι χαλάρωσης. Το αεράκι του αργοσαρωνικού, το χρώμα της θάλασσας και το μοναδικό της φως (δεν είναι τυχαίο που χρόνια τώρα προσελκύει και εμπνέει ζωγράφους), θα σας κάνουν γρήγορα να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε τόσο κοντά στην πρωτεύουσα. Αμέτρητοι γλάροι θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας…Το μάτι σας θα γεμίσει αρμονία, ομορφιά και γαλήνη.

Παρ’ ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, δεν υστερεί σε γοητεία σε σχέση με πιο μακρινούς προορισμούς. Φτάνοντας στο λιμάνι, θα πάρετε σίγουρα τις πρώτες ανάσες δροσιές, ενώ παράλληλα θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, καθώς τα διατηρητέα κτίρια του λιμανιού σας ταξιδεύουν στο αστικό παρελθόν της πόλης. Ένας καφές σε κάποιο από τα πολλά μαγαζιά κατά μήκος της προκυμαίας που σερβίρουν και πρωινό, είναι ότι καλύτερο για να χαζέψετε με την ησυχία σας τη θάλασσα και τα γαλανόλευκα καϊκια που κοσμούν το λιμάνι.

Καφές δίπλα στο κύμα

Για ούζο και μεζέ, αλλά και ελληνικό καφέ στο μπρίκι με λουκουμάκι, αναζητήστε τα δύο παραδοσιακά καφενεία που είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με ανθρώπους κάθε ηλικίας: από παππούδες που παίζουν τάβλι και συζητούν πολιτικά, μέχρι τουρίστες και νέους που δίνουν εκεί το ραντεβού με την παρέα τους. Προς το τέλος του δρόμου, μπορείτε να κάνετε και μία στάση στο “Beach” και να καθίσετε στα τραπεζάκια που βρίσκονται σχεδόν… μέσα στη θάλασσα. Πολύ όμορφο μέρος για να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα και να ακούσετε για όση ώρα θέλετε τον ήχο των κυμάτων, παρ’ όλο που το βράδυ το μαγαζί ανεβάζει στροφές και μετατρέπεται σε κανονικό μπαρ με δυνατά ντεσιμπέλ.

Ψαράκι και μεζέδες

Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε νησί… Επομένως για φαγητό, η καλύτερη ιδέα είναι να δοκιμάσετε φρέσκο ψαράκι και νησιώτικες γεύσεις. Η πιο διάσημη ταβέρνα στο λιμάνι είναι ο “Σκοτάδης” με φρέσκο  ψάρι, λαχταριστούς μεζέδες, αλλά και τις πιο… ακριβές τιμές. Σε περίπτωση που το πορτοφόλι σας δεν το σηκώνει, αναζητήστε τον Στέλιο, που βρίσκεται στην καρδιά της ψαραγοράς και θας κερδίσει αμέσως με την παραδοσιακή αύρα που αποπνέει και τις ιδιαίτερες μυρωδιές των θαλασσινών.

Η “Αυλή” κρυμμένη στα σοκάκια της Αίγινας προσφέρει το καλύτερο καταφύγιο για ησυχία και ξεκούραση με ένα καλό βιβλίο, μία εφημερίδα ή ακόμα και τον υπολογιστή σας για να δουλέψετε με την άνεση σας. Εκεί μπορείτε να φάτε μακαρονάδα, σπιτική πίτσα και δροσερή σαλάτα και στη συνέχεια να πιείτε καφέ και να παίξετε επιτραπέζια για όση ώρα επιθυμείτε.

Τα σοκάκια της Αίγινας προσφέρονται για ατέλειωτες βόλτες με τα πόδια, ανακαλύπτοντας μικρά μυστικά. Στο “Φυστίκι” και στο “Asao” θα βρείτε πανέμορφα κοσμήματα, διακοσμητικά για το σπίτι και κάθε είδους χειροποίητα αντικείμενα.

αιγινα

Το βράδυ, η Αίγινα είναι γεμάτη ζωή και κίνηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αν θέλετε να διασκεδάσετε με ρεμπέτικα, θα πάτε στη “Συνάντηση”. Αν θέλετε μπαράκια, προτιμήστε το νεολαϊίστικο Βαρτάν ή τα “Περδικιώτικα”, ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά από άποψη αισθητικής, με καλή μουσική και πανέμορφη αυλή για δροσερό Cocktail.

Και όταν καλοκαιριάσει και άλλο, να ξέρετε ότι η Αίγινα διαθέτει τρία πανέμορφα θερινά σινεμά με πλούσιο πρόγραμμα, στα οποία μπορείτε να δείτε όλες τις ταινίες που δεν προλάβατε το Χειμώνα. Ποπ κορν, μπύρα, δροσιά και καλή ταινία. Τι ωραιότερο;

Στο τέλος της βραδιάς σας, πάρτε ένα παγωτό στο χέρι και κάντε τις τελευταίες βόλτες κατά μήκος της προκυμαίας. Η μαγεία του νησιού θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον…

Που να μείνετε

Για τη διαμονή σας, υπάρχουν πολλές φτηνές επιλογές στο λιμάνι της Αίγινας με προσφορές από 20 έως 30 ευρώ τη βραδιά. Για κάτι πιο πολυτελές με περισσότερες ανέσεις, μία καλή επιλογή είναι το Μoody Bay , λίγο έξω από το λιμάνι χαμένο στο πράσινο σε έναν υπέροχο κόλπο, αλλά και ο “Απόλλωνας” στην Αγία Μαρίνα, κοντά στο ναό της Αφαίας Αθηνάς.

Το αυτοκίνητο δεν είναι απαιραίτητο, ειδικά εάν επισκεφθείτε την Αίγινα για λίγες μέρες. Εξάλλου ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε το νησί, είναι το μηχανάκι και εάν έχετε αρκετές αντοχές ακόμα και το ποδήλατο!

Φεστιβάλ και παραδοσιακό φυστίκι

Το νησί έχει έντονη ζωή και δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όποτε και να πάτε, είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε κάποιο πολιτιστικό φεστιβάλ με κορυφαίο το φεστιβάλ της “Αίγινας” που φιλοξενεί σπουδαίους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα απολαμβάνει κανείς στην παραλία της Αύρας ακούγοντας το πάφλασμα των κυμάτων. Μην χάσετε και τη γιορτή του “Φυστικιού” που πραγματοποιείται στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πριν φύγετε από την Αίγινα, καλό θα ήταν να αγοράσετε κάποιο τοπικό προϊόν που να έχει ως βάση το φυστίκι (γλυκά, μαρμελάδες, υποβρύχιο ή μαντολάτο). Είναι πεντανόστιμο και αποτελεί τη… σπεσιαλιτέ του νησιού! Επίσης, τα πιο φρέσκα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τα πρωτότυπα καϊκια… μανάβικα, που θα αναγνωρίσετε εύκολα, αφού αράζουν όλη μέρα στο κέντρο του λιμανιού.

Περισσότερα για την Αίγινα:

-Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά.

-Οι κάτοικοι είναι γνωστοί για την καλλιτεχνική τους δράση στην κεραμική στο χωριό “Μεσαγρός”, αλλά και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν επιτυχημένα με γνωστό προϊόν το αιγινήτικο φυστίκι. Η ποιότητα του αιγινήτικου φυστικιού οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του νησιού (ξηρασία) αλλά και στα ηφαιστειογενή χαρακτηριστικά του εδάφους.

-Ο ναός της Αφαίας, που βρίσκεται στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από την Αγία Μαρίνα, είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους δωρικούς περίπτερους ναούς της αρχαιότητας και αξίζει να τον επισκεφθείτε. Θα ήταν παράλειψη αν δεν κάνατε μία βόλτα στη μεσαιωνική πολιτεία της Αίγινας με τα πάμπολα εκκλησάκια, μια μικρή καστροπολιτεία που θυμίζει το Μυστρά. Βρίσκεται πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Νεκταρίου.

αιγινα

-Η Αίγινα είναι καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι του Καζαντζάκη, στο οποίο έγραψε σπουδαία έργα και το οποίο αγναντεύει περήφανα τη θάλασσα…

-Στην Αίγινα βρίσκεται και το κυβερνείο του Καποδίστρια και οι φυλακές που απετέλεσαν το πρώτο ορφανοτροφείο για τα ορφανά της επανάστασης του 21′.

 

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…