Newsroom

Newsroom

Αγωγή κατά του Facebook για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων

Το Facebook αντιμετωπίζει συλλογική αγωγή για παραβίαση του δικαιώματος των μελών του στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Δύο χρήστες του…

facebook 1

Το Facebook αντιμετωπίζει συλλογική αγωγή για παραβίαση του δικαιώματος των μελών του στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δύο χρήστες του κοινωνικού δικτύου υποστηρίζουν ότι η εταιρεία υποκλέπτει τα μυνήματά τους, χωρίς τη συγκατάθεση τους, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα τα οποία εκμεταλλεύεται για να αποκομίσει κέρδη, μια διαδικασία που αποκαλείται data mining (εξόρυξη δεδομένων).

Οι Μάθιου Κάμπελ και Μάικλ Χάρλεϊ, κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Facebook, τη Δευτέρα, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια. Οι δύο άνδρες κατηγορούν το Facebook ότι “σαρώνει” την αλληλογραφία που περιέχει διευθύνσεις URL “για λόγους που περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, στην εξόρυξη δεδομένων και τη σκιαγράφηση του προφίλ του χρήστη”. Η αγωγή υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

“Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και θα αμυνθούμε σθεναρά”, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

Η αγωγή, ωστόσο, επικαλείται μια έκθεση της ελβετικής εταιρείας ασφαλείας High-Tech Bridge, σύμφωνα με την οποία, το Facebook “σαρώνει” τους συνδέσμους (link) που περιέχονται σε προσωπικά μηνύματα. Επικαλείται, επίσης, δημοσιεύματα για πρόσθετα τρίτων εφαρμογών στο Facebook, μέσω των οποίων γίνεται καταμέτρηση των “like” στα προσωπικά μηνύματα.

“Οι χρήστες που πιστεύουν ότι επικοινωνούν μέσω μιας υπηρεσίας χωρίς επιτήρηση, είναι πιθανό να αποκαλύψουν γεγονότα για τον εαυτό τους, που δεν θα αποκάλυπταν αν γνώριζαν ότι περιεχόμενο παρακολουθείται”, σημειώνουν μεταξύ άλλων οι ενάγοντες.

Η αγωγή κατατέθηκε για λογαριασμό όλων των χρηστών στις ΗΠΑ που έχουν στείλει ή λάβει μηνύματα που περιελάμβαναν διευθύνσεις URL. Οι ενάγοντες ζητούν τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Facebook για να σταματήσει την πρακτική σάρωσης διευθύνσεων URL στα μηνύματα, καθώς και εκ του νόμου αποζημίωση, η οποία περιλαμβάνει $100 για κάθε ημέρα παραβίασης της νομοθεσίας, για κάθε χρήστη.

 

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…