Αδειάζει τον Γιούνκερ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε -με βάση σχετική απόφαση ευρωδικαστηρίου- ότι τα μνημονιακά προγράμματα δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κιμισιόν εξέφρασε σήμερα διαφορετική άποψη, αδειάζοντας επί της ουσίας τον προϊστάμενό του.

581a06d81dc5244a338b467b

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντοτε σαφές ότι όταν εφαρμόζεται ένα Μνημόνιο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Γιούνκερ.

Τα λεγόμενα του κ. Βίντερστάιν έρχονται σε σύγκρουση με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς ο κ. Γιούνκερ στην απαντητική του επιστολή σημείωνε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. «Επομένως, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα» ήταν η κυνική απάντηση του Λουξεμβούργιου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη παύση εφαρμογής των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα από το 2012, οι οποίες αποτελούν μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου.

Προσπαθώντας να λειάνει τις γωνίες, ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν σημείωσε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επισημάνει τη στήριξή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κοινωνικό διάλογο στο παρελθόν, και παρέπεμψε στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2015.

Επιπλέον, ο κ. Βίντερστάιν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι η δικαιοσύνη και οι κοινωνικές πτυχές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη συμφωνία και γι’ αυτό συνέταξε μια εκ των προτέρων αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής προσέθεσε πως αυτή η ισχυρή προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα μεταφράστηκε μετά σε πολιτικές επιλογές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου και οι οποίες ενισχύουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.ο.κ.. Βέβαια, αυτό που παρέλειψε να αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είναι γιατί αφού η Ευρωπαϊκή ΕΠιτροπή έχει την παραπάνω στοχοθεσία, έπαψε να εφαρμόζεται το θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…